„Tăcerea mieilor" în Europa. Legătura dintre războiul din Ucraina și celebrul film cu Jodie Foster și Anthony Hopkins

„Tăcerea mieilor" în Europa. Legătura dintre războiul din Ucraina și celebrul film cu Jodie Foster și Anthony HopkinsAlexandar Vucic. Sursa foto: Instagram

Poate vă întrebați ce legătură există între Uniunea Europeană și "Tăcerea mieilor", film distins cu premiul Oscar și regizat de Johathan Demme, avându-i ca actori principali pe Jodie Foster și Anthony Hopkins. La început este posibil să nu o vedeți. Nu pare să existe o legătură clară între războiul Rusia-Ucraina, masacrele din Orientul Mijlociu și crimele comise de Hannibal.

Pentru a putea explica, trebuie amintit că începând de miercurea trecută, UE a organizat un summit lung și foarte „cuprinzător”, care a durat trei zile. Agenda summitului a inclus chestiuni precum războiul Rusia - Ucraina, ultimele evoluții din Orientul Mijlociu, relațiile cu Venezuela, Maroc, Georgia, Sudan, Haiti și migrația ilegală. Dar și prețurile mari la energie și politicile concurențiale.

Tăcerea mieilor" în Europa

Într-o politică externă dominată de testosteron, „tânăra” UE pare să fi ratat o altă ocazie importantă de a-și impune prezența și de a se afirma. S-a remarcat faptul că, în afară de angajamentul de ajutor financiar pentru Ucraina, Uniunea Europeană a rămas tăcută cu privire la „planul de victorie” al Kievului și a lăsat în așteptare problema cererii de aderare a Ucrainei. La fel, în ceea ce privește Orientul Mijlociu, UE a preferat să rămână reținută și tăcută în chestiuni precum principiile de bază și importanța ONU. Criza migrației ilegale și a documentelor de călătorie - subiecte care pun față în față Franța și Marocul - nu se reflectă, din păcate, în declarația finală, deoarece se pare că tăcerea mieilor predomină în cadrul UE.

Strada e cam pustie. SUA sunt ocupate cu alegerile din 5 noiembrie. Rusia este ocupată pe de o parte cu  războiul cu Ucraina și pe de altă parte își revizuiește doctrina nucleară, care s-a transformat într-o poveste cu lupul. China este ocupată cu exerciții militare în jurul Taiwanului. Așa stând lucrurile, Uniunea Europeană ar fi avut o ocazie importantă să își stabilească o politică proprie în legătură cu evenimentele globale, să ridice vocea, să se afirme, să pună în aplicare o politică alternativă. Dar predomină tăcerea mieilor.

O perioadă de tranziție

Am întrebat o serie de responsabili europeni ce se întâmplă. Mi-au spus în mod diplomatic că este o perioadă de tranziție, au arătat cu degetul spre SUA. Mi-au confirmat că UE nu vrea să își încordeze mușchii în fața Statelor Unite și să fie prinsă în dispute înainte de a se stabili noul locatar al Casei Albe. De aceea se menține tăcerea.

Principalul subiect din filmul Tăcerea mieilor este efortul tinerei agente FBI Clarice Starling, aflată încă în perioada de formare profesională, de a avea succes într-o societate dominată de bărbați. Pentru că există impresia că societatea încurajează diversitatea. Cu toate acestea, în cele din urmă este necesar să se încadreze într-un tipar în ceea ce privește îmbrăcămintea, gândirea, metodele și ierarhia. Actrița Jodie Foster dovedește că poate avea succes urmând parțial tiparul dar în același timp menținând diversitatea. Uniunea Europeană însă nu a putut deveni o Jodie Foster în politica externă dominată de testosteron. Nu a ieșit din tipar. Dacă Europa așteaptă ca SUA să îi dicteze cheia sol și ritmul în politica externă, nu va putea niciodată să își compună propria simfonie. Nu se va remarca prin diversitate. Adică nu își va cânta propria piesă în propriul său ritm.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / .milliyet.com.tr

Ne puteți urmări și pe Google News