Tablou inedit cu Carol I

Tablou inedit cu Carol I

La Muzeul Naţional de Artă al României are loc astăzi, la ora 18.30, vernisajul expoziţiei „Grigorescu, pictor al naturii“, organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea marelui pictor, care va putea fi vizitată până pe 30 martie 2008.

Cea mai mare expoziţie retrospectivă a artistului de la cea din 1985 cuprinde 230 de lucrări de pictură şi grafică, selectate din colecţiile muzeului, având ca temă peisajul.

Publicul va putea să redescopere lucrări celebre, precum „Toamna la Fontainebleau“, „Andreescu la Barbizon“, „Ţărancă franceză în vie“. Vor fi prezente şi lucrări mai puţin cunoscute, expuse rar sau chiar deloc. Un exemplu este lucrarea „Prinţul Carol trecând în revistă prizonierii turci“ (realizată monocrom, în procedeul grisaille, sugerând fotografia), care nu a mai fost prezentată niciodată, din motive politice.

Curatorii expoziţiei sunt muzeografii Monica Enache, pentru secţiunea de pictură, şi Mariana Vida, pentru cea de grafică. „Expoziţia acoperă toate marile etape ale creaţiei artistului“, ne-a declarat Mariana Vida. „Grigorescu a reuşit să transfere arta veche de tradiţie bizantină în domeniul modernităţii. Deşi începe ca un pictor realist, sub influenţa lui Courbet, spre sfârşit grafica sa devine un desen practic impresionist. Viziunea sa îl apropie de marii pictori impresionişti ai epocii. Lucrarea cu Prinţul Carol este importantă în contextul reconsiderării activităţii de colecţionar a lui Carol I“.

Expoziţia este însoţită de un album bilingv, româno-francez.

Ne puteți urmări și pe Google News