Tabloid rus: Prăbușirea avionului Suhoi Superjet, provocată de un sabotaj al americanilor
- Luciana Pop
- 24 mai 2012, 19:10
Serviciile de informaţii ruse investighează posibilitatea ca prăbușirea avionului Suhoi Superjet, în Indonezia, să fi fost fi provocată de un sabotaj pus la cale de armata americană, scrie cotidianul ”Komsomolskaia Pravda”.
Citând surse din serviciile de informații ruse, ziarul relatează că „interferențe” ale forței aeriene americane de la o bază de lângă Jakarta ar fi provocat blocarea echipamentelor de la bordul aeronavei, determinând, la 9 mai, prăbușirea aparatului, incident în urma căruia au pierit 45 de oameni.
Potrivit acelorași surse, rivalii comerciali ai Rusiei din sectorul aviaţiei civile sunt interesaţi de eşuarea planului Superjet, informează ”Moscow Times”.
”Ştim că au o tehnologie specială, pe care o avem şi noi, care permite blocarea de la sol a semnalelor şi poate cauza analize false ale parametrilor de zbor, a precizat sursa.
Ancheta vizează ”teza sabotajului industrial”, a semnalat sursa din cadrul GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse. Rusia ”urmărea de mult timp activităţile US Air Force, la aeroportul din Jakarta”, susține responsabilul citat.
Aparatul Suhoi Superjet 100 a dispărut de pe radar, la 9 mai, după ce pilotul ceruse permisiunea de a reduce altitudinea la 1.800 de metri, manevră riscantă pentru zona muntoasă în care se afla. Ulterior, epava avionului a fost găsită într-o zonă de pe Muntele Salak, un vulcan pe care în trecut s-au prăbușit numeroase aeronave.
Superjet 100, un model nou al fabricantului rus Suhoi, transporta 45 de persoane, între care opt ruşi, un francez, un american şi indonezieni.
Numeroși responsabili ruşi au acuzat Occidentul, în special SUA, de sabotaj.
Directorul agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, Vladimir Popovkin, şi vicepremierul Dmitri Rogozin au invocat interferenţele cauzate de un radar american pentru a explica eşecul suferit în noiembrie de o sondă marţiană rusească.
Presa rusă invocă în mod constant pista americană pentru a explica și accidentul submarinului Kursk, din august 2000, care a provocat moartea a 118 persoane.