Evenimentul Zilei > Politica > Szilagyi Zsolt şi-a lansat programul electoral „Transilvanizarea României”
Szilagyi Zsolt şi-a lansat programul electoral „Transilvanizarea României”

Szilagyi Zsolt şi-a lansat programul electoral „Transilvanizarea României”

Candidatul (PPMT) la preşedinţie, Szilagyi Zsolt, a afirmat joi, la Cluj, că propune ca România să devină o Transilvanie mai extinsă şi că e necesară federalizarea ţării, relatează Agerpres.

Szilagyi Zsolt a precizat că programul său electoral, intitulat chiar "Transilvanizarea României", se bazează nu numai pe voturile maghiarilor, ci şi pe votul celorlalţi locuitori ai Transilvaniei.

"Când spunem transilvanizarea României ne gândim la extinderea naţională a acelor valori care caracterizează în sens pozitiv Transilvania: toleranţa, diversitatea, eficienţa, corectitudinea, respectul faţă de celălalt, propagarea ideii europene etc. Vrem, deci, ca România să devină mai degrabă o Transilvanie extinsă, România să fie transilvanizată", a subliniat Szilagyi Zsolt.

El a mai spus că în pentru federalizarea României se poate merge pe exemplele reuşite din Europa. "Suntem poate singurul partid şi candidat regional şi regionalist în această cursă (…) Vrem ca regionalismul, pe principiul federalismului modern european şi axându-ne pe practicile pozitive ale regionalismului şi federalismului european, să fie o busolă şi pentru elita politică din România. Credem că exemplul Austriei, Germaniei, Elveţiei sau Belgiei sunt demne de urmat", a completat Szilagyi Zsolt.

Potrivit acestuia, proiectul său de federalizare este o idee transetnică. "România a fost până acum un stat centralizat şi corupt. Suntem victimele acestui centralism şi corupţiei împreună, indiferent de limba maternă. Transilvania, în concepţia noastră, merită mai mult şi merită parteneriatul strategic dintre naţiunile care trăiesc în Transilvania. Regionalismul şi federalismul pentru maghiarii din Transilvania este un proiect, este o idee transetnică, este o idee transetnică care necesită solidaritatea românilor, maghiarilor şi a tuturor naţiilor care trăiesc aici, fiindcă dacă Transilvania devine mai bogată, mai confortabilă, mai bună, atunci ţara devine mai bună, mai confortabilă şi mai bogată", a mai spus Szilagyi Zsolt, citat de Agerpres.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: