Sute de păsări flamingo au murit din cauza secetei în Turcia. O parte din lacul cu apă sărată Tuz a secat
- Ovidiu Drugă
- 14 iulie 2021, 21:32
Sute de păsări flamingo, atât exemplare mature, cât și pui, au murit în ultima săptămână în provincia turcă Konya
Tragedia a fost provocată de secarea unei părți a lacului Tuz, al doilea ca mărime din țară și unul dintre cele mai mari lacuri cu ape hipersaline din lume. Deși întotdeauna apele acestui lac au fost puțin adânci, iar precipitațiile reduse pe tot parcursul anului, locul a fost propice cuibăririi acestor păsări migratoare. Seceta prelungită a dus, însă, la reducerea suprafeței lacului, ceea ce a făcut ca păsările să nu-și mai poată găsi hrana.
Paradisul păsărilor flamingo a devenit un coșmar
Mehmet Emin Öztürk, un fotograf care vizitează frecvent zona vara, spune că Lacul Tuz a fost „un paradis pentru flamingo, dar acum (s-a transformat) într-un coșmar”.
„A fost o zonă umedă în care puteai vedea sute de flamingo anul trecut. De data aceasta, nu mai există nici apă, nici păsări vii. Apa s-a retras de pe o întindere de aproximativ 10 kilometri ”, a declarat el marți pentru Ihlas News Agency .
În fiecare an, 5.000 până la 10.000 de flamingo eclozează pe Lacul Tuz. Fahri Tunç, un alt fotograf, spune că anul acesta majoritatea păsărilor au murit din cauza secetei. Tunç a declarat pentru Agenția de Știri Demirören că utilizarea excesivă a apei din lac pentru irigații este printre cauzele retragerii apelor. „Există canale care alimentează lacul, dar sătenii le blochează pentru a redirecționa apa către câmpurile lor. Lacul are deja un nivel scăzut de apă, iar blocarea canalelor nu face decât să-i accelereze moartea ”, s-a plâns el.
Autoritîțile din Konya au anunțat miercuri că au lansat o anchetă și fac un studiu asupra cauzelor morții păsătrilor. Într-o declarație scrisă, guvernul a declarat că un comitet de experți investighează „cauzele care afectează ciclul de viață al păsărilor flamingo și măsurile care trebuie luate pentru prevenirea deceselor”.
Și pescărușii sunt în pericol
Nu numai păsările flamingo sunt amenințate. Seceta și poluarea au condus la moartea în masă a pescărușilor de pe malul lacurilor din Istanbul și din provincia estică Van.
Temperaturile cresc în mod constant în țară din cauza schimbărilor climatice, ducând la diminuarea semnificativă a resurselor de apă. Experții avertizează că o criză a apei este posibilă în Turcia în deceniul următor. Profesorul Doğanay Tolunay de la Universitatea din Istanbul avertizează că seceta persistă din 2020 atât în regiunea anatoliană în care se află Konya, cât și în estul Anatoliei din 2020. Tolunay a declarat miercuri ziarului Milliyet că cele două regiuni au avut parte de precipitații foarte scăzute în ultimii doi ani, iar situația este deosebit de gravă pentru agricultura din Turcia,
„Culturile nu au crescut din cauza lipsei de precipitații. Ne așteaptă o criză gravă de apă și secetă ”, avertizează Tolunay. Expertul a declarat că albiile râurilor suferă, de asemenea, din cauza poluării puternice și a avertizat despre diminuarea resurselor de apă. De vină pentru acest lucru ar fi și fermierii, care recurg la sursele de apă subterană pentru a compensa precipitațiile scăzute.
„În locuri în care altădată apa era extrasă de la o adâncime de 20 de metri, acum trebuie să cobori 200 de metri. Trebuie să declarăm o urgență și să prevenim utilizarea iresponsabilă a resurselor de apă subterane ”, spune Tolunay.
Profesorul Murat Türkeș, de la Centrul pentru Studii de Schimbări Climatice și Politici al Universității Boğaziçi, a declarat pentru Milliyet că Turcia „acționează ca și cum ar avea resurse de apă bogate”.
„Modelarea climatică arată că 60% din terenuri, cu excepția regiunii Mării Negre și a unor părți din sudul Turciei, au un deficit anual de apă. Este evident că vom avea o criză gravă a apei în următorii zece ani ”, susține Murat Türkeș. citat de Daily Sabah.