Evenimentul Zilei > Social > SURSE. Patriarhul Daniel a mai cerut de la Guvern 220 de milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului
SURSE. Patriarhul Daniel a mai cerut de la Guvern 220 de milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului

SURSE. Patriarhul Daniel a mai cerut de la Guvern 220 de milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Patriarhia Română a transmis o solicitare Guvernului, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru a primi 220 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, au declarat surse guvernamentale pentru Europa Liberă.

Nu doar ministerele și agențiile guvernamentale se luptă pentru obținerea unei finanțări suplimentare la rectificarea bugetară, ci și cultele.

Deşi Guvernul a alocat, suplimentar, în luna iunie, 20 de milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului din bugetul pentru reparații și construcții noi lăcașuri de cult al Secretariatului de Stat pentru Culte, iată că se cere o nouă suplimentare.

Surse guvernamentale: Patriarhia Română a solicitat Guvernului 54 de milioane de euro

Potrivit surselor, Patriarhia Română a solicitat Guvernului 220 de milioane de lei (54 de milioane de euro) pentru continuarea lucrărilor la Catedrală. Metodologia prin care sunt solicitate este următoarea: fiecare entitate trimite un dosar la Secretariatul de Stat pentru Culte privind necesarul de finanțare și proiectul, iar dosarele sunt trimise către Ministerul de Finanțe.

În ultima versiune a rectificării bugetare, care a fost trimisă miercuri și Consiliului Economic și Social, se prevede alocare a 71,8 milioane de lei (14,4 milioane de euro) pentru sprijinirea cultelor religioase. Catedrala Mântuirii Neamului nu ar primi suma cerută de Patriarhie.

Există astfel o diferență de peste 330 de milioane de lei (66 milioane de euro) între solicitarea venită pe filiera Secretariatului de Stat pentru Culte și rectificarea gândită la Ministerul de Finanțe. Negocierile nu s-au finalizat, susțin sursele citate, putând apărea noi modificări până la aprobarea finală a rectificării bugetare.

În bugetul pe 2021, s-a decis ca Biserica Ortodoxă să primească surse de finanțare prin trei programe, iar suma ajunge la peste 760 de milioane de lei.

Guvernul a alocat, suplimentar, în luna iunie, 20 de milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului din bugetul pentru reparații și construcții noi lăcașuri de cult al Secretariatului de Stat pentru Culte, a informat profit.ro. Banii au fost acordați după o solicitare a Patriarhiei către premierul Cîțu.

Potrivit informațiilor de pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte, până în luna mai au fost depuse aproape 1.000 de dosare din partea cultelor religioase pentru diferite obiective. Sumele solicitate diferă în funcție de fiecare unitate de cult.

Conform informațiilor, Catedrala Mântuirii Neamului ar mai avea nevoie de peste 450 de milioane de lei.

Primăria Generală a anunțat că nu va aloca resurse financiare pentru Catedrala Mântuirii Neamului, spre deosebire de perioada mandatului Gabrielei Firea în fruntea Capitalei.

Surse guvernamentale au declarat că Biserica Ortodoxă ar putea să mai primească bani la următoarea rectificare bugetară, cea din luna octombrie. Guvernul a alocat unităților de cult, în 2020, un sprijin financiar pentru repararea lăcașurilor de cult peste 250 de milioane de lei. În ultimii cinci ani, fondurile publice pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului au fost de peste 500 de milioane de lei, scrie Europa Liberă.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News