Catedrala Mântuirii Neamului are cel mai mare iconostas ortodox din lume

Catedrala Mântuirii Neamului are cel mai mare iconostas ortodox din lume

Catedrala Mântuirii Neamului deține cel mai mare iconostas din lume, cu o lungime de 23,8 m și o înălțime de 17,1 m, confirmă Academia Recordurilor Mondiale (Academy of World Records). 

Catapeteasma Catedralei Naționale a fost realizată sub conducerea pictorului Daniel Codrescu în decursul anului 2018. Iconostasul cuprinde 45 de icoane realizate în stil bizantin și așezate pe 4 registre. Mozaicul este realizat din tesere fabricate în atelierul Orsoni din Veneţia.

Catapeteasma va fi acoperită cu mozaic pe ambele părți, însumând un total de 800 de metri pătrați de pictură în mozaic. Academia menționează că după ce catedrala va fi pictată integral (tot în tehnica mozaic) va deține cea mai mare colecție interioară de picturi în mozaic.

De asemenea, pe absida altarului este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului (Platytera) din România, cel puțin, având 16 metri de la bază până la vârful aureolei.

Catedrala Națională a fost sfințită la 100 de ani de la Marea Unire și are hramurile „Înălțarea Domnului” – Ziua Eroilor și „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”.

Detalii despre Catedrala Mântuirii Neamului

  • 8 tone de mozaic – catapeteasma Catedralei a fost realizată în întregime în tehnica mozaic. Întreg lăcașul de cult va fi decorat în interior cu pictură în tehnica mozaic.
  • 10 ani de lucrări – Din momentul în care Patriarhul Daniel a fost întronizat, și-a stabilit drept prioritate construirea Catedralei. Slujba de punere a pietrei de temelie din Dealul Arsenalului a avut loc pe 29 noiembrie 2007, iar Patriarhia Română a demarat efectiv lucrările în 2010.
  • 25 de tone – atât cântărește cel mai mare clopot din Catedrală, care este totodată, cel mai mare clopot cu balans liber din lume. Toate cele 6 au în total 33 de tone și sunt montate la o înălțime de 60 de tone.
  • 110 milioane de euro – Resursele financiare necesare pentru construirea Catedralei au reprezentat o sursă de controversă în spațiul public. Până la sfințire, au fost fost investite peste 100 de milioane de euro, „însă eforturile Bisericii nu s-au concentrat exclusiv în această zonă. În ultimul deceniu au fost investite mai mult de 150 de milioane de euro în domeniul filantropic, în cele peste 700 de instituții sociale ale sale”.
  • 134 de ani de așteptare – Necesitatea construirii unei Catedrale Naționale în Bucuești s-a resimțit încă de după Războiul de Independență; 1881, în timpul Regelui Carol a fost înaintat un proiect de lege cu privire la construirea unei Catedrale creștin-ortodoxe.