Cei mai multi dintre oameni asociaza termenul de surf cu valuri inalte si mari furtunoase.
Nu insa si americanul Lon Beale, supranumit „Doctor Duna”, care se considera „inventatorul surfingului pe nisip”. „Cand conditiile sunt bune, un surfer pe nisip poate atinge 90 de kilometri pe ora”, sustine Beale.
In varsta de 50 de ani, Beale a descoperit acest sport in 1972 si a facut mari eforturi pentru popularizarea sa. Pe vremuri, „plansele erau drepte si nu permiteau executarea de intoarceri”, isi aminteste barbatul, adaugand cu mandrie ca actuala forma a fost conceputa de el.
In prezent, plansele de surf pe nisip masoara aproape 1,2 metri lungime, capetele sunt simetrice, rotunjite si usor curbate in sus, fiind „echipate” doar cu mici dispozitive de fixare a picioarelor.
In urma cu cativa ani, el a cumparat langa localitatea Florence (Oregon) un teren de 16 hectare pe care l-a transformat intr-un paradis al surferilor pe nisip. „Sand Master Park”, deschis in anul 2000, inchiriaza pana la 300 de planse pe zi, in sezon.
„Doctorul Duna” estimeaza ca in SUA ar exista aproximativ 14.000 de surferi pe nisip - 36.000 in intreaga lume. „Numarul lor creste cu repeziciune”, spune Beale, in opinia caruia surful pe nisip „este unul dintre cele mai sigure sporturi din lume”.
„Am vazut surferi inecati, striviti de corali sau muscati de rechini. Am vazut snow-boarderi murind in prapastii, avalanse sau in copaci. Dar cea mai grava rana pe care am vazut-o in surful pe nisip a fost o julitura”, adauga el.