Evenimentul Zilei > Actualitate > SUPERB şi incredibil: Cum doarme CEL MAI MARE PRĂDĂTOR care a trăit vreodată. Imagini MAGICE | VIDEO
SUPERB şi incredibil: Cum doarme CEL MAI MARE PRĂDĂTOR care a trăit vreodată. Imagini MAGICE | VIDEO

SUPERB şi incredibil: Cum doarme CEL MAI MARE PRĂDĂTOR care a trăit vreodată. Imagini MAGICE | VIDEO

În poziţie verticală, dar nu mai mult de 12-30 de minute. Apoi...

Trebuie să ia porţia de aer. Ţinând cont de faptul că sunt mamifere acvatice şi au nevoie să iasă la suprafaţă ritmic pentru a respira.

Cercetătorii de la Institutul de Marină Gatty din Scoţia au filmat o "repriză de somn" a caşaloţilor! Caşaloţii dorm în poziţie verticală, dar nu mai mult de 12-30 de minute, când trebuie să ia porţia de aer. Potrivit gizmodo.com, cercetătorii presupun că, în timpul somnului, jumătate de creier rămâne "treaz" pentru a aminti caşalotului că trebuie să respire.

În multe feluri

Caşalotul (Physeter macrocephalus) este un mamifer marin, cel mai mare cetaceu cu dinţi şi, totodată, cel mai mare prădător existent. Cercetătorii consideră caşalotul ca fiind, probabil, şi cel mai mare prădător care a trăit vreodată. Caşalotul deţine şi recordul mondial pentru cel mai ascuţit sunet. Aceste sunete seamănă cu nişte clicuri, dar nu se cunosc prea multe despre „întrebuinţările” lor.

Denumirea de caşalot poate fi explicată în multe feluri. Numele poate veni: dDin franceză, unde "cacheau" înseamnă "dinte" (dialectul Gascon) sau din portugheză, unde "cachola" înseamnă "cap mare". În engleză, caşalotul este denumit „Sperm whale” (vezi engleză). Cuvântul "sperm" este prescurtarea cuvântului "spermanceti", în română spermanţet. Aceasta este substanţa esenţială pentru caşalot, cu ajutorul căreia are capacitatea foarte mare de scufundare.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: