Editura Evenimentul si Capital

SUPERAFACEREA CHINEZEASCĂ ÎN ROMÂNIA CEFC, partener strategic alături de KazMunayGas, în Rompetrol | ANUL NOU CHINEZESC

Zang Jianjun, Executive Director of CEFC China Energy Company Limited și Daniyar Berlibayev, Executive Vice President, Transportation, Refi ning and Marketing, JSC NC KazMunayGas, semnând parteriatul
Autor: | | 0 Comentarii | 403 Vizualizari

Cu siguranță cea mai mare investiție chineză de pe piața românească este defi nită prin încheierea parteneriatului strategic cu compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, pentru constituirea unui joint-venture având la bază activele și operațiunile KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group. Participarea KMG și CEFC în noul joint-venture va fi de 49%, respectiv 51%

Activele și ope rațiunile deț inute și desfășurate de KMG International în Europa și în regiunea Mării Negre vor servi drept platformă de dezvoltare, care va viza atât creșterea performanțelor operaționale și financiare ale KMGI, cât și extinderea activităților și operațiunilor CEFC la nivel internațional.

Achiziția Rompetrol, cheie în extinderea europeană

În aprilie 2016, Jianjun Zang, directorul executiv al CEFC, sublinia că „Parteneriatul din CEFC şi KMG are ca obiectiv o dezvoltare stratregică ce va face din KMG International o platformă comună pentru obţinerea de resurse şi efectuarea de investiţii strategice. Această evoluţie se înscrie în spiritul celor două iniţiative naţionale „One Belt One Road” şi „Nurly Zhol”. Suntem încrezători că va fi o colaborare benefică pentru a dezvolta un parteneriat strategic pe termen lung”.

Astfel, parteneriatul semnat în decembrie, la București, aduce în portofoliul CEFC peste o mie de puncte de distribuție carburanți în Franţa, Spania, România şi alte ţări din regiunea Mării Mediterane şi a Mării Negre, active de rafinare, de depozitare, de transport şi de distribuţie de produse petroliere.

Practic, grupul Rompetrol are, în România, cea mai mare rafinărie din țară, Petromidia, cu o capacitate de rafinare de peste cinci milioane de tone de petrol pe an şi capacităţi petrochimice, rafinăria Vega şi 1.100 de puncte de distribuţie carburanţi în alte şase state. Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria şi reţeaua de benzinării, a livrat în România 1,58 milioane de tone de carburanţi şi a exportat alte aproximativ 1,95 milioane de tone, restul ajungând în Republica Moldova (unde asigură peste 40% din consum), Bulgaria, Georgia, Serbia, Grecia și Franța.

Kazahii ne fac parteneri la extinderea chinezilor

După o perioadă în care ambele părți au clarificat anumite aspecte tehnice și juridice ale acordului, KMG NC și CEFC subliniau, în decembrie, angajamentul de a sprijini implementarea planurilor de dezvoltare KMGI în România și în regiunea Mării Negre. Acordul se va supune procedurilor standard și etapelor de validare, incluzând aprobările din partea UE și din partea autorităților competente în domeniu din România și China.

„Strategia KMG International cu noul acționar vizează ample proiecte de dezvoltare, România fiind prioritate de business. Având în vedere potențialul energetic al Kazahstanului, resursele financiare ale Chinei, vom aduce un aport considerabil la dezvoltarea României. Ne propunem să creștem capacitatea de rafinare la 10 milioane tone țiței pe an, să construim până la 200 de noi puncte de alimentare carburanți, dezvoltarea serviciilor industriale în zona de upstream și downstream, și construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia. Investiţiile realizate până în prezent, modelul de afaceri implementat şi parteneriatele de afaceri care urmează să fie dezvoltate în viitor sunt factorii necesari care ne ajută să fim optimişti în ceea ce priveşte creşterea în continuare a businessului”, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO KMG International.

Parteneriat strategic

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI