Supa cremă de praz și cartofi este un deliciu în farfurie. Rețeta este una simplă, ușor de preparat, fără bătăi prea mari de cap. Preparatul franțuzesc este perfect pentru mesele ușoare, în familie, iar gustul ei va fi pe placul tuturor.
Supa cremă de cartofi și praz este o rețetă inspirată din bucătăria franțuzească, unde este cunoscută drept Vichyssoise. O legendă legată de acest preparat ni-l aduce în prim plan pe regele Louis al XV-lea al Franței. Acesta se temea să nu fie otrăvit, așa că supa era gustată de mulți servitori până când, în cele din urmă, ajungea la el rece. Veridicitatea acestei povești nu poate fi verificată, însă un lucru este clar: astăzi, supa de cartofi și praz se servește rece.
Rețeta de supă cremă de cartofi cu praz
Ingrediente necesare:
- 250 grame praz, partea albă și cea verde deschis, cântărit după ce s-a curățat
- 1 ceapă obișnuită, cam 70-80 de grame
- 300 grame cartofi curățați de coajă și tăiați cubulețe
- 200 ml. smântână pentru gătit
- 1 litru de supă de pui
- 1 foaie de dafin (opțional)
- 30 grame unt
- 1 linguriță de ulei de măsline
- sare și piper alb
- verdeața preferată pentru presărat.
Pentru a obține o supă cu gust deosebit, se recomandă folosirea supei de pui sau legume în loc de apă. Smântâna trebuie să fie cu minim 25% grăsimi și să nu fie fermentată. Un alt sfat este să optați pentru cartofi făinoși, care fierb repede.
Mod de preparare:
1. Puneți pe foc o cratiță și adăugați uleiul de măsline și untul. Odată ce acesta s-a topit, adăugați ceapa tăiată peștișori și prazul tăiat rondele. Presărați sare și lăsați la călit pentru cinci minute, amestecând frecvent. Dacă nu s-au muiat legumele, le mai puteți lăsa câteva minute.
2. Cartofii curățați și spălați se taie cuburi și se pun în oală, la fier. Puteți adăuga foi de dafin, pentru un gust mai deosebit. Acoperiți cratița cu un capac și lăsați să fiarbă aproximativ 20 de minute, până când cartofii sunt bine fierți.
3. Scoateți frunza de dafin și dați totul la blender. Adăugați smântâna de gătit și apoi treceți supa într-o cratiță curată. Înfierbântați supa, dar nu o lăsați să fiarbă. Se adaugă sare și piper alb după gust.
4. Porționați supa cremă de cartofi și praz în boluri și apoi mai puteți adăuga puțină smântână și verdeața tocată mărunt. Se poate servi atât caldă cât și rece, alături de crutoane, potrivit lauralaurentiu.ro.