Efectele negative pe care cartofii prăjiți le au asupra sănătății bărbaților. De ce sunt mai predispuși decât femeile

Efectele negative pe care cartofii prăjiți le au asupra sănătății bărbaților. De ce sunt mai predispuși decât femeile Sursa foto: Igor Dutina | Dreamstime.com

Specialiștii medicali au descoperit că alimentele prăjite consumate frecvent pot avea efecte negative asupra sănătății mintale. Bărbații tineri care au în alimentația zilnică astfel de mese sunt mai predispuși decât femeile. Experții atrag atenția asupra cartofului, care a devenit extrem de popular în ultimele decenii.

Cartofii prăjiți au devenit extrem de populari în ultimele decenii. Gustul lor delicios și senzația de sațietate pe care o oferă i-a adus pe primele locuri în preferințe. Alimentele prăjite par mereu mai delicioase, însă ele nu sunt sănătoase. Specialiștii au tras mai multe semnale de alarmă cu privire la efectele negative pe care consumul lor frecvent îl au asupra sănătății.

Unul dintre efectele negative ale consumului frecvent de alimente prăjite este asupra sănătății mintale. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Hangzhou, China, consumul frecvent de alimente prăjite, în special de cartofi prăjiți, a fost asociat cu un risc cu 12% mai mare de anxietate și cu 7% mai mare de risc de depresie, scrie CNN.

La studiu au participat atât bărbați cât și femei, iar cercetătorii susțin că legătura a fost mai pronunțată în rândul consumatorilor tineri, cu precădere de sex masculin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alimente prăjite consumate frecvent ne pun sănătatea în pericol

Nu este prima dată când specialiștii în medicină lansează semnale de alarmă cu privire la consumul frecvent  de alimente prăjite. Acestea cresc riscul de obezitate, hipertensiune arterială și alte afecțiuni. Studiul realizat recent de cercetătorii din China „deschide o cale în reducerea consumului de alimente prăjite pentru sănătatea mintală” , potrivit lucrării publicate luni în jurnalul PNAS.

La studiul realizat de cercetătorii chinezi au participat 140.728 de persoane cu vârste de peste 11 ani. Participanții diagnosticați cu depresie în primii doi ani au fost excluși, iar rezultatele arată că un total de 8.294 de cazuri de anxietate și 12.735 de cazuri de depresie au fost găsite la cei care au consumat mâncare prăjită. În cazul persoanelor care au consumat cartofi prăjiți în mod frecvent, s-a observat o creștere cu 2% a riscului de depresie comparativ cu carnea albă prăjită.

Bărbații tineri sunt cei care au mai mult de o masă pe zi cu alimente prăjite. Din această cauză, ei sunt mai predispuși la apariția de boli mintale, cardiace sau obezitate.

Experții în nutriție nu sunt convinși de rezultatele studiului și susțin că rezultatele sunt preliminare. Nu există dovezi clare care să ateste că alimentele prăjite au cauzat probleme de sănătate mintală.

„Componenta umană a acestui studiu poate indica exact ceea ce presupune: că un aport mai mare de alimente prăjite crește riscul de anxietate/depresie. Cu toate acestea, calea cauzală ar putea merge la fel de ușor în direcția inversă: persoanele cu anxietate/depresie apelează la „mâncare confortabilă” cu o frecvență din ce în ce mai mare pentru o oarecare ușurare” , a spus dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață care nu a fost implicat în studiu.