Suntem pe ultimul loc la capitolul educație financiară. Un român din patru nu are bani pentru crize

Suntem pe ultimul loc la capitolul educație financiară. Un român din patru nu are bani pentru crize Salarii. Sursa foto: Dreamstime.com

Un eurobarometru al Uniunii Europene, pe probleme de educație financiară, arată că românii sunt pe ultimul loc la acest capitol, dintre toți locuitorii blocului comunitar.

La întrebările despre bani, românii au oferit răspunsuri care ne plasează ca țară pe primele locuri, dar când a venit vorba despre chestiuni de ”finețe” economică sau bugetară s-a văzut cu nu prea știm mare lucru despre cum funcționează o economie sau o piață bancară.

Un procent de 50 la sută din cei care au răspuns la întrebări au susținut cu știu foarte multe lucruri desore bani.

De asemenea, un alt procent de 41% dintre români spun că au cunoștințe similare mediei și doar 7% spun că au cunoștințe puține sau deloc în ceea ce privește banii și chestiunile financiare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu știm mai nimic despre inflație și dobânzi bancare

Lucrurile s-au schimbat radical când oamenii au fost întrebați despre inflație, investiții sau dobânzi. Unul din trei români a reușit să răspundă corect la cel mult o întrebare mai tehnică, 57% la două sau cel mult trei întrebări și doar 13%, au putut oferit patru sau cinci răspunsuri corecte.

România s-a clasat pe ultimul loc între statele Uniunii Europene la scorul obținut pentru cunoștințe financiare reale. Sondajul a fost solicitat de Comisia Europeană, Direcția Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital și coordonată de Direcția Generală Comunicare.

La acest studiu au participat 26.139 de persoane din Uniunea Europeană, dintre care 1.063 au fost din România.

Un român din patru nu are bani pentru zile negre

Un sfert dintre români nu au niciun fel de economii de urgență în cazul în care își pierd principala sursă de venit, față de 16% dintre europeni, potrivit ultimelor date ale Eurobarometrului..

Aproximativ 20% dintre cetățenii UE au un nivel ridicat de educație financiară, 64% au un nivel mediu, iar restul de 18% au un nivel scăzut, potrivit Eurobarometrului. Cu toate acestea, există diferențe semnificative între statele membre.

Majoritatea europenilor (65%) înțeleg impactul inflației și consecințele potențiale ale acestui fenomen economic asupra puterii de cumpărare. Doar 45% dintre respondenți înțeleg cum funcționează dobânda compusă, în ciuda importanței acesteia pentru gestionarea financiară personală și pentru obiectivele de economisire pe termen lung.

În ceea ce privește înțelegerea riscurilor legate de investiții, 66% dintre respondenți asociază corect randamentele mai mari cu riscuri mai mari. Doar 20% dintre respondenți demonstrează că înțeleg modul în care ratele dobânzilor afectează prețurile obligațiunilor.

Aproximativ nouă din zece respondenți din UE sunt de acord că, înainte de a cumpăra ceva, se gândesc dacă își pot permite acel lucru (51% sunt ”complet de acord” și 41% ”oarecum de acord” cu această afirmație).