Suntem pe primul loc în Europa la capitolul bătrâni de peste 85 de ani rămaşi la muncă din cauza sărăciei

Suntem pe primul loc în Europa la capitolul bătrâni de peste 85 de ani rămaşi la muncă din cauza sărăciei

Deşi legea pensionării arată clar: la bărbaţi vârsta de pensionare este de 65 de ani și 63 de ani pentru femei, conform Eurostat românii preferă să rămână activi şi la vârsta de 85 de ani. O explicaţie plauzibilă ar putea fi faptul că sărăcia îi determină să rămână cât mai mult în activitate, fără să se mai gândească la ziua când îşi vor mânca pensia în linişte.

România conduce detașat topul european al persoanelor de vârsta a treia economic active, la mare distanță de țările nordice și de țările vecine, potrivit datelor furnizate de Eurostat.

Conform unui raport Eurostat, românii rămân activi chiar și după 85 de ani. Acest lucru ne situează pe locul 1 în Europa. Asta în timp ce în Suedia, țară cu o protecție socială foarte bună, acest procent este zero, se arată pe cursdeguvernare.ro.

Cu 20,8% dintre persoanele între 65 și 84 de ani și 9,6% la grupa de vârstă peste 85 de ani, ne situăm la un nivel echivalent cam cu de trei ori media UE în primul caz și de șase ori media UE în cel de al doilea.

Deși speranța de viață sănătoasă este la noi la un nivel relativ redus, atât față de țările dezvoltate dar, atenție, și față de fostele state socialiste, sănătoși sau nu, românii cosideră într-o proporție cu mult mai mare decât alte popoare că trebuie să rămână activi până la o vârstă înaintată sau chiar extrem de înaintată, pe principiul de a fi utili economic cât trăiesc.

 

Ne puteți urmări și pe Google News