Suntem nefericitii Europei

Suntem nefericitii Europei

Potrivit ultimului Eurobarometru, romanii, bulgarii si ungurii sunt cei mai putin fericiti cetateni ai UE.

Romanii si bulgarii sunt cei mai nefericiti dintre cetatenii Uniunii Europene (UE), conform perceptiei personale, arata ultimul Eurobarometru, realizat de institutele INS si EOS Gallup Europe, la comanda Comisiei Europene.

Numai 60% dintre cetatenii Romaniei si 39% dintre vecinii de la sud de Dunare considera ca au motive sa fie fericiti, in momentul in care isi analizeaza, in mod subiectiv, viata in ansamblul ei.

Doar 8a dintre bulgari si 9% dintre romani se considera "foarte fericiti", aflandu-se tot la coada clasamentului, spre deosebire de campionii fericirii - danezii si irlandezii, care se declara in proportie de 49% si, respectiv, 46% "foarte fericiti".

Cercetarea sociologica intitulata "Realitatile Sociale Europene", data publicitatii ieri la Bruxelles, a relevat ca, pe ansamblul celor 27 de tari ale blocului comunitar, 87% dintre cei 26.755 de subiecti chestionati se considera fericiti.

Media ridicata a perceptiei despre propria fericire se datoreaza in buna masura danezilor, olandezilor si belgienilor, care ar putea fi numiti cei mai fericiti dintre europeni. Oamenii din alte 12 state comunitare - in majoritate tari vechi membre ale UE - se afla peste media europeana la capitolul fericire.

Singurele doua tari proaspat intrate in UE unde preceptia cetatenilor despre propria fericire depaseste media europeana sunt Slovenia si Malta. Studiul Eurobarometru - care pe langa fericire a analizat perceptia europenilor asupra calitatii vietii, standardului de viata, temerile, asteptarile, increderea in institutiile politice si alti parametri, a descoperit ca cele mai mari ingrijorari ale europenilor sunt somajul, costul traiului de zi cu zi si nesiguranta pensiilor.

SINDROMUL TRANZITIEI

Societatea supervalorizeaza banii Sociologul Alfred Bulai are o explicatie a rezultatelor studiului: in Romania, nevoile de baza nu sunt pe deplin asigurate, si, de aici, existenta unui procent ingrijorator al populatiei sarace. Un alt aspect ar fi tranzitia.

"Aceasta trecere de la o societate egalitara, care a condus catre o polarizare fireasca, produce insatisfactie, frustrare, nefericire. Asta se intampla cu toate tarile foste comuniste care au trecut prin tranzitii spectaculoase". Societatea noastra este una care supervalorizeaza banii, adauga sociologul, unde confuziile valorice coexista cu un sistem normativ care nu este respectat.

MIORITA CRONICA

"Si managerii sunt incercanati" Parerea psihologilor este ca fericirea si placerea de a te bucura de viata este o stare de spirit pe care romanii nu par sa o aiba si nici s-o invete. "La noi, nici oamenii care au facut foarte multi bani din afaceri sau care au pozitii manageriale de execeptie nu par sa radieze de fericire. Sunt apasati si incercanati", spune psihologul Alexandru Raducanu.

"Romanii, la nivel de masa, in timpul liber nu fac altceva decat sa se uite la televizor. Ar trebui sa invete de la occidentali sa se plimbe, sa mai uite de capra vecinului si de cati bani are el", a adaugat psihologul.

 

Ne puteți urmări și pe Google News