„Suntem gata de Euro!“

„Suntem gata de Euro!“

Oficialii turneului final declară că se află la ora finisajelor. EVZ a vizitat Austria, pentru a vedea ce-i aşteaptă luna viitoare pe români.

Mânat de intenţia de a afla cât mai multe amănunte interesante referitoare la Campionatul European de fotbal, întrecerea care va acapara atenţia românilor luna viitoare, „Evenimentul zilei“ a efectuat o incursiune de două zile în Austria, ţară care va organiza, la braţ cu Elveţia, turneul final. „Maşinăria“ care pune în mişcare competiţia se conduce de la Viena. De aici, UEFA stabileşte strategia generală şi transmite „în teritoriu“ direcţiile de acţiune. Fotbal aristocratic EVZ vă propune, pe parcursul a câtorva episoade, o descriere amănunţită a fenomenului care va lua naştere în jurul meciurilor propriu-zise de la Euro. Suporterii români care vor ajunge în Austria şi Elveţia vor afla totul despre posibilităţile de cazare, transport, precum şi despre preţurile cărora trebuie să le facă faţă.

Cititorii EVZ vor şti ce lucruri fură, mai nou, românii în ţările care organizează Europenele, dar şi ce influenţă are fotbalul asupra unor vedete mai puţin cunoscute la noi, precum Mihaela Ursuleasa (cea mai valoroasă pianistă a României), stabilită de ani buni în Viena.

Să vizitezi Viena în zile ploioase, aşa cum i s-a întâmplat trimisului EVZ, e ca şi cum ai încerca să descoperi Planeta Roşie cu ochiul liber. Nu vezi mai nimic din frumuseţile aflate în patrimoniul capitalei Austriei.

Totuşi, ai ocazia să respiri aerul aristocratic care domină oraşul. Nu degeaba Viena îşi dispută cu Vancouver şi cu Zürich întâietatea pentru titlul de „oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din întreaga lume“. În Viena se vorbeşte deja numai despre fotbal. Până şi restaurantele s-au adaptat. Meniurile au luat forma mingilor de fotbal, iar suvenirurile îţi sar în ochi la tot pasul. „Acum ne facem manichiura“

„Va fi cea mai bine organizată competiţie de fotbal din toate timpurile. O pregătim de mai bine de doi ani. Din punctul nostru de vedere, Euro poate începe chiar acum! Dacă astăzi ar fi prima zi a Campionatului European, noi am fi gata!“, spune, sigur pe el, Stefan Illek, director de marketing la federaţia austriacă.

„Ne-am calculat corect timpul. Acum doar ne facem manichiura. Adică finisăm ce-am terminat! Instruim lumea, organizăm circulaţia automobilelor, refacem rutele pentru biciclişti“, adaugă Horst Lassnig, din partea firmei UEFA Euro 2008 TM, care organizează competiţia.

Mai sunt locuri de cazare doar la periferie

Cazarea este o problemă pentru cei care doresc să urmărească pe viu Campionatul European. Hotelurile din oraşele care vor găzdui partidele au fost deja rezervate. Locuri de cazare mai există doar în aşa-numitele fan-campuri. O noapte de cazare costă aici 47 de euro.

Cel mai mare „Fan zone“ va lua fiinţă în jurul primăriei Viena şi în el vor încăpea până la 75.000 de persoane. Această zonă a suporterilor se va întinde pe o suprafaţă de 100.000 de metri pătraţi, arealul fiind delimitat de ziduri înalte de 2,2 metri.

Pe internet au apărut oferte de cazare. Austriecii şi elveţienii doresc să-şi închirieze locuinţele. La Viena, românii au uşile deschise, mai ales că regizorul Cristian Mungiu este mai popularizat de televiziunile locale decât groză- viile pe care le comit ţiganii prin Italia.

Există deja două site-uri pe care doritorii de cazare le pot accesa: sleep-in.at şi proomis.com.

Mulţi austrieci şi elveţieni îşi vor lua concedii pe durata turneului final, urmând să plece departe de vacarmul creat de Euro.

Austriecii au calculat în bani fiecare pas pe care l-au făcut până acum. „Camera de Comerţ a Austriei a stabilit că pentru organizarea Campionatului European s-au cheltuit peste 321 de milioane de euro“, anunţă Illek.

CULISE

„Cei mari s-au bătut între ei!“ În calitate de responsabil al federaţiei austriece, Stefan Illek a dat în vileag jocurile de culise care au stat în spatele deciziei de a atribui organizarea Campionatului European unor ţări precum Austria şi Elveţia, care au echipe naţionale slabe şi stadioane mici. „Ştim că mărimea stadioanelor noastre este la limita inferioară. E ultima oară când o ţară cu stadioane atât de mici (n.r. - capacitatea medie a arenelor de la Euro este de 30.000 de locuri) ca ale noastre organizează un turneu final. Cum ne-a ales UEFA pe noi? Cei mari (n.r. - Grecia şi Turcia) s-au bătut între ei, iar noi am profitat“, mai spune Illek. Următoarea ediţie a Europenelor, din 2012, va fi organizată de Polonia şi Ucraina. "Ne-am calculat corect timpul. Acum doar ne facem manichiura. Adică finisăm ce-am terminat! Instruim lumea, organizăm circulaţia..." - Horst Lassnig reprezentant al firmei UEFA Euro 2008 TM

FLAGEL EUROPEAN

Nu există leac împotriva bişniţei

La noi, biletele la meciurile tricolorilor n-au intrat încă în posesia tuturor celor care le-au cumpărat, întreaga operaţiune urmând să se încheie, promite FRF, pe 26 mai. Şi austriecii sunt în faza de distribuire a tichetelor, cu menţiunea că la ei lucrurile se mişcă mai repede.

Autorităţile locale îşi bat capul cu alte probleme. După atitudinea pe care au adoptat-o, oficialii s-au predat în lupta cu bişniţa, „meserie“ în care românii excelează.

„Ce nu poate fi evitat niciodată este situaţia în care cineva are un bilet de 100 de euro şi vrea să-l cedeze altuia contra unei sume de 200 de euro. Dacă ai cumpărat patru bilete pe internet, numele tău apare scris doar pe unul. Astfel, trei tichete pot fi cedate oricui“, precizează Illek.

FRF a impus regula ca atunci când o persoană doreşte să-şi vândă biletul, să treacă mai întâi pe la federaţie. Nicio persoană n-a călcat pragul „Casei Fotbalului“ pentru a reclama o astfel de situaţie. „În Austria e altfel. Dacă mă îmbolnăvesc şi îl trimit la meci pe fratele meu, nu trebuie să fac niciun act la federaţie. N-ar avea rost“, zic austriecii. „S-au confiscat deja bilete“

„De când sunt meciuri de fotbal, există şi piaţa neagră a biletelor“, adaugă Horst Lassnig, de la UEFA 2008 TM, firma celor de la UEFA. „S-au confiscat deja bilete“, susţine reprezentantul forului european.

Organizatorii nu-i consideră pe fanii români un pericol. „Vandalismul nu va dispărea, dar noi suntem siguri că fanii echipelor naţionale sunt alţii decât cei ai echipelor de club!“, îşi face curaj, de unul singur, acelaşi oficial al federaţiei europene.

Ne puteți urmări și pe Google News