Summitul relansării UE. Tortura speranței continuă

Summitul relansării UE. Tortura speranței continuă

Reluarea negocierilor dintre şefii de stat sau de guvern ai statelor UE asupra pachetului de relansare economică post-pandemie a fost amânată ,luni, pentru a treia oară.

Amânarea s-a decis până la ora 16:00 GMT (19:00 ora României), pentru a se putea desfăşura mai multe întâlniri bilaterale menite să apropie poziţiile în vederea unui compromis, relatează agenţiile internaţionale de presă, scrie Agerpres.

Intrat în a patra zi, summitul european trebuia să reînceapă luni la ora 12:00 GMT, dar a fost amânat pentru ora 14:00 GMT, apoi pentru ora 15:00 GMT, iar ultima amânare este pentru ora 16:00 GMT.

În acest timp, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, încearcă să găsească soluţii acceptabile pentru toată lumea, în special în chestiunile cele mai divergente, respectiv raportul dintre credite şi granturi din fondul de redresare propus de Comisia Europeană, condiţiile pentru accesarea acestor fonduri şi contribuţiile naţionale pentru viitorul buget multianual.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ultima propunere de compromis vehiculată este ca în fondul de redresare, pentru care Comisia Europeană a propus 500 de miliarde de euro granturi şi 250 de miliarde credite, suma granturilor să fie diminuată la 390 de miliarde, diferenţa până la 500 de miliarde urmând să se adauge sumei prevăzute pentru credite, pentru a da astfel satisfacţie celor patru state (Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia) nemulţumite de proporţia prea mare a subvenţiilor din acest fond de care vor beneficia mai ales ţările din sud (Italia şi Spania) cele mai afectate de pandemie.

Parlamentul European nu-şi va da acordul asupra unui acord ce ar putea fi convenit luni de liderii europeni cu privire la pachetul de relansare economică post-pandemie dacă acesta nu va îndeplini anumite condiţii, susţine preşedintele legislativului european, David Sassoli, potrivit Reuters.

Conform lui Sassoli, europarlamentarii doresc ca accesul statelor membre la aceste finanţări să fie condiţionat de situaţia statului de drept. Dar Polonia şi Ungaria au avertizat că se vor opune prin veto oricărui demers de stabilire a unor astfel de condiţionalităţi.

„Parlamentul European şi-a stabilit propriile priorităţi şi se aşteaptă ca ele să fie îndeplinite”', a transmis Sassoli într-o declaraţie.

„Dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite suficient, Parlamentul European nu-şi va da consimţământul”', avertizează el, amintind că orice acord la care ar ajunge liderii europeni va trebui apoi validat şi de legislativul european.