Summitul NATO de la Praga. O cotitură în istoria recentă a României

Summitul NATO de la Praga. O cotitură în istoria recentă a României NATO. Sursa: Arhiva EVZ

Summitul NATO de la Praga. O cotitură în istoria recentă a României. Cum apare momentul 21-22 noiembrie 2002 la 21 de ani?

Summitul NATO de la Praga. O cotitură în istoria recentă a României. Cum apare momentul 21-22 noiembrie 2002 la 21 de ani?

Momentul ratării începutului aderării României la NATO în 1997, la Summitul de la Madrid a fost eșecul CDR. A fost picătura care a umplut paharul. Tratatul cu Ucraina nemulțumise mai toată lumea cu pretenție de intelectualitate, iar momentul când Emil Constantinescu și compania se plimbau prin cușcă pentru a mima susținerea lui Ilie Ilașcu, s-a dovedit un spectacol dezgustător de libidinoșenie comunistă.

Summitul NATO din 20o2

Summitul NATO din 21-22 noiembrie 2002 a fost apogeul propagandei PSD, cu Ion Iliescu Președinte și Adrian Năstase Premier. Din 2000, A Doua Strategie de la Snagov prevedea unitatea națională pentru aderarea euro-atlantică. Chiar și cei mai optimiști politicieni și analiști din 2002 considerau că era posibil ca un al doilea val să nu mai fie. Boris Elțîn reușise să lase doar Cehia, Polonia și Cehia să intre în posesia invitațiilor de aderare.

Ne puteți urmări și pe Google News

România, partener strategic în 1997, îl primise pe Bill Clinton într-o vizită de consolare. Summitul din 2002 a însemnat invitația de aderare pentru România, Slovacia, Bulgaria și alte state. În 1999, România a lăsat NATO să lovească Serbia cu avioane survolând spațiul aerian românesc fără probleme.  O vorbă n-au suflat guvernanții din Banatul Sârbesc de românii pe care cădeau bombele. La noi, prin Oltenia, auzeam pe cei ce aveau rude în Serbia cum rememorau ce le spuneau românii de acolo: „cuscre, voi ciocniți ouă roșii de Paști, pe noi cad bombele”.

sursa foto. EVZ

Până la urmă, România în 2002 și-a atins unul din cele două obiective de după decembrie 1989, debutul aderării la NATO. Obiectivul european a fost ratat în 2004, tratatul de aderare a fost semnat în 2005 și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007.

Summitul NATO din 2002: vizita din 23 noiembrie a lui George Bush  Jr. și curcubeul de la București

George Bush Jr. a venit la București, iar când a ținut discursul faimos în București, pe cer a apărut un curcubeu. Evident, președintele SUA de atunci a făcut trimitere la acel moment.  România dovedise că fusese „șold la șold” - traducerea TVR - cu Statele Unite ale Americii, deci, cumva invitația de a adera la NATO era legitimată.

Abia în 2002, s-a adeverit o predicție scrisă de regretatul prof.univ.dr. Vladimir Iliescu, autor al primului dicționar româno-polon, vorbitor de polonă și specialist în istorie, geopolitică și futurologie, la Aachen în Germania, plecat ca dizident în 1983, în RFG. Profesorul Iliescu explicase într-un interviu din 1998, că Polonia și România vor avea un destin comun în NATO. Polonia intrase, noi mai aveam de așteptat. Iată că azi, când la Craiova, este o Brigadă Multinațională NATO cu prezență militară poloneză, vorbele maestrului meu s-au adeverit.

La anul, se fac 20 de ani de când suntem efectiv membri ai NATO.

În actualul context geopolitic, România și Polonia sunt una alături de cealaltă în NATO. Așa am realizat vorba aia din bătrâni: „cine n-are istorici, săși cumpere”!

Sursa foto: