Summitul G7: Washingtonul vrea să „crească presiunea asupra Rusiei”

Summitul G7: Washingtonul vrea să „crească presiunea asupra Rusiei”Sursa: Facebook

Un reprezentant al Casei Albe a indicat că dorește ca summitul internațional programat pentru 26 iunie să decidă asupra noilor sancțiuni împotriva Moscovei.

Summitul G7, care va avea loc în acest weekend în Germania, va elabora "un set de propuneri concrete pentru a crește presiunea asupra Rusiei și a arăta sprijinul nostru colectiv pentru Ucraina", a declarat, miercuri (22 iunie), un înalt oficial de la Casa Albă. El nu a dat însă detalii despre care ar fi aceste măsuri, după ce occidentalii şi-au înmulţit deja anunţurile de sancţiuni împotriva regimului lui Vladimir Putin, scrie cotidianul francez Le Point.

Punctul de vedere pe care l-a exprimat Casa Albă

Aceeași sursă a mai indicat că subiectul energiei, al cărei cost explodează în lume, ar fi "în centrul discuțiilor" dintre liderii Statelor Unite, Germaniei, Franței, Canadei, Italiei, Japoniei și Regatului Unit la acest summit.

Cei șapte șefi de stat și de guvern "văd un set de provocări comune în ceea ce privește costul vieții pentru populațiile lor" și mai larg în lume, în special în ceea ce privește energia și hrana, a spus acest înalt oficial, care a refuzat să fie numit. El a vorbit la o conferință de presă dedicată participării președintelui american Joe Biden la acest summit G7, precum și la un summit NATO care se va desfășura în Spania.

Casa Albă a subliniat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski va interveni, virtual, în timpul acestor două întâlniri. În ceea ce privește NATO, un înalt executiv american a insistat că alianța de apărare occidentală va prezenta la Madrid un nou "concept strategic", care "va menționa provocările puse de China". "Va fi prima dată", a indicat aceeaşi sursă. Beijingul va fi, de asemenea, în vizorul G7, care va analiza practicile Chinei încă considerate "mai agresive" în chestiuni economice și comerciale.

Ce va face Joe Biden

De asemenea, Casa Albă a menționat lansarea, în timpul G7, a unui "parteneriat de infrastructură" pentru țările mai puțin dezvoltate, care ar trebui să fie un răspuns la investițiile grele chineze din întreaga lume. Membrii G7 au invitat, de asemenea, Argentina, India, Indonezia, Senegal și Africa de Sud să se alăture summitului lor din Spania.

Pe partea de apărare, înaltul oficial de la Casa Albă nu a indicat dacă Joe Biden va profita de întâlnirea NATO pentru a-l vedea față în față pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, care amenință că va bloca aderarea la Alianță a Finlandei și Suediei. Statele Unite rămân însă "optimiste" cu privire la posibilitatea de a găsi un consens cu Ankara. (Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News