Summit-ul UE: „Situația Covid-19 rămâne gravă, trebuie menţinute restricțiile”

Summit-ul UE: „Situația Covid-19 rămâne gravă,  trebuie menţinute restricțiile”

Comisia UE intenționează să continue acţiunea pe cale legală împotriva companiei AstraZeneca, dacă nu va obține rezultate satisfăcătoare în ceea ce privește respectarea contractului pentru administrarea dozelor de vaccin anti-Covid, spun sursele din interiorul UE.

La videoconferința liderilor UE Germania va susține posibilitatea ca Comisia să înceapă discuțiile cu compania care produce Sputnik V, pentru a vedea dacă includerea vaccinului rus în strategia UE ar putea fi o cale viabilă. Aceasta așteaptă ca Agenția Europeană a Medicamentului să facă toate evaluările necesare și esențiale privind siguranța și eficacitatea serului, precizează autorităţile de la Bruxelles.

"Accelerarea producției, livrării și distribuirii vaccinurilor rămâne esențială pentru a depăși criza. Eforturile în acest scop trebuie intensificate în continuare. Subliniem importanța transparenței și prelungirea regimului de autorizare a exportului. Reafirmăm că toate companiile trebuie să asigure previzibilitatea producției lor de vaccin și să respecte termenele contractuale de livrare", se specifică în proiectul de concluzii al videoconferinței liderilor UE, citit de jurnaliştii agenţiei ANSA.

„Situația epidemiologică a pandemiei Covid rămâne gravă, în special în lumina provocărilor ridicate de variantele virusului. Restricțiile, chiar și în ceea ce privește călătoriile neesențiale, vor fi menținute pentru moment, în timp ce trebuie asigurat în continuare fluxul neîngrădit de mărfuri și servicii pe piața unică, inclusiv utilizarea coridoarelor verzi", menţionează proiectul.

„Munca legislativă și tehnică privind certificatele digitale inter-operabile Covid pe baza propunerii Comisiei UE”, pentru a relua în viitor călătoriile, atunci când condițiile epidemiologice le vor permite, „ar trebui efectuată urgent”, continuă proiectul.

"Uniunea Europeană va continua să își consolideze răspunsul global la pandemie. Lucrările privind stabilirea unui mecanism de partajare a vaccinurilor trebuie continuate rapid pentru a completa și a sprijini rolul de lider al Covax în asigurarea accesului și difuzării universale a vaccinurilor".

Discursul președintelui Parlamentului European, David Sassoli, a dat startul summitului european, care se desfăşoară în regim de videoconferinţă. Lucrările din prima zi vor fi în mare parte dedicate subiectului vaccinurilor, iar seara se aşteaptă cu nerăbdare discursul președintele american Joe Biden.

În ceea ce privește redistribuirea dozelor de vaccin, pozițiile guvernelor continuă să fie diferite și va fi nevoie de mai mult timp pentru a se decide metoda care va fi adoptată. O soluţie greu de găsit la actualul summitul UE prin videoconferință, aşa cum preconizează surse ale UE înainte de începerea reuniunii liderilor. Comisia UE a fost mereu în favoarea alocării dozelor proporțional cu populația, însă statele au abandonat strategia proporțională și acum trebuie să găsească un acord.

Comisia UE intenționează să continue acţiunea pe cale legală împotriva companiei AstraZeneca, dacă nu va obține rezultate satisfăcătoare în ceea ce privește respectarea contractului pentru administrarea dozelor de vaccin anti-Covid, spun sursele din interiorul UE.

„Nu vrem să câștigăm un proces doar pentru plăcerea de a-l câștiga, ci pentru a obține mai multe doze”, în special pentru al doilea trimestru al anului, pentru care suntem îngrijoraţi, explică aceleași surse, adăugând că există încă „un mare decalaj” în ceea ce priveşte numărul dozelor stabilite prin acord, precum și o „confuzie privind destinatarii loturilor”.

Traducere: Rador