Summit NATO. Bogdan Aurescu, despre amenințarea Rusiei în Marea Neagră

Miniștrii de externe din țările Alianței Nord Atlantice au încheiat, miercuri, o o reuniune de două zile care a avut pe agendă teme începând de la relația cu Rusia, ascensiunea agresivă a Chinei, adaptarea Alianței la noul mediul de securitate sau situația din Afganistan.

NATO ar trebui să îşi lărgească în mod semnificativ preocupările, incluzând problemele legate de modificările climatice, viitoare pandemii și terorism, fără să piardă din atenție amenințările care apar din partea Chinei, se arată într-un raport la nivel înalt solicitat de Alianță, despre care s-a discutat în detaliu, marți

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a anunţat că miniştrii au adoptat un raport cuprinzător privind China. Încă din prima zi a reuniunii, Stoltenberg a avertizat că una dintre provocările la nivel mondial la adresa NATO este ascensiunea Chinei și a explicat că aceasta se apropie de spațiul Alianței, investind puternic în infrastructura unor țări NATO din Europa, inclusiv în zona Mării Negre.

Secretarul general al Alianței a tras atenția că în acest caz nu e vorba de un dușman, ci de un competitor și acesta este încă un motiv pentru care NATO trebuie să aibă un rol global mai puternic.

„China nu are aceleași valori ca și noi”

„China are al doilea cel mai mare buget de apărare din lume și investește puternic în noi capabilități. În plus, China nu are aceleași valori ca și noi, subminează drepturile omului, este agresivă cu alte țări și se angajează tot mai mult într-o competiție sistemică față de noi. Așadar, democrațiile cu aceleași principii trebuie să lucreze împreună, pentru că avem interesul comun de a ne apăra valorile, prin întărirea rezistenței societăților, economiilor și instituțiilor noastre și menținând ordinea bazată pe reguli”, a declarat Jens Stoltenberg.

„La această ministerială am aprobat un raport cuprinzător privind China, care evaluează dezvoltarea militară a Chinei, activitate ei crescută în vecinătatea noastră și implicațiile asupra rezistenței NATO la riscuri și vulnerabilități, inclusiv când vine vorba de tehnologiile emergente și infrastructurile esențiale”, a adăugat secretarul general al Alianței Nord Atlantice.

La sesiunea dedicată Regiunii Mării Negre miniștrii au analizat evoluțiile de securitate și rolul NATO în această zonă în ceea ce privește asigurarea unei descurajări și apărări eficiente, precum și relațiile de parteneriat.

La discuții au participat și șefii diplomaților din Georgia și Ucraina. Aliații au decis creșterea cooperării și sprijinului aliat în favoarea Georgiei și Ucrainei.

Aurescu: Marea Neagră, joc hibrid al Moscovei

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a atras atenția asupra deteriorării situației de securitate în regiunea Mării Negre, cauzate de creșterea prezenței militare din Rusia și de intensificarea acțiunilor de tip hibrid.

El a spus că eforturile de punere în aplicare a măsurilor de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare în Marea Neagră trebuie să continue, pentru implementarea deplină a tuturor măsurilor convenite.

De altfel, și raportul NATO 2030 privind adaptarea alianței atrage atenția că aliații trebuie să acorde o atenție și mai mare regiunii Mării Negre, pe fondul acțiunilor agresive ale Rusiei. În aceeași direcție, ministrul Bogdan Aurescu a tras atenția asupra necesității întăririi coerenței flancului estic la Marea Neagră.

Pe aceeași linie cu raportul experților independenți, ministrul român a insistat pe monitorizarea atentă a evoluțiilor de securitate din regiune, inclusiv a conflictelor prelungite din zona Mării Negre, care au potențialul de a genera instabilitate și de a se reactiva, așa cum a fost cazul recent în Nagorno-Karabakh.

Conflictele prelungite sau înghețate figurează în Raportul NATO 2030 ca având un impact important asupra securității aliate, fiind necesară o abordare mai consistentă în cadrul NATO.

Foto: Facebook/Sursa: Rador