Adevărata miză a summit-ului Vladimir Putin-Kim Jong-un

Adevărata miză a summit-ului Vladimir Putin-Kim Jong-un

Mâna de lucru ieftină și proiectele de export via Coreea de Nord îl interesează pe țarul de la Kremlin în cel mai înalt grad

Kim Jong-un nu va fi singurul nord-coreean care se va afla, săptămâna aceasta, la Vladivostok, în Rusia.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un va merge "în curând" într-o vizită în Rusia pentru discuţii cu preşedintele Vladimir Putin, a anunţat marţi agenţia oficială nord-coreeană KCNA, confirmând un anunţ făcut joi de Kremlin, relatează AFP.

Întâlnirea va avea loc miercuri sau vineri în portul Vladivostok, în estul Rusiei, potrivit media rusă, dar nici Kremlin nici Phenian nu au furnizat detalii în plus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este vorba de primul summit între liderii celor două țări după cel dintre Kim Jong-Il, tatăl actualului lider nord-coreean, și Dmitri Medvedev, în urmă cu opt ani.

Mâna de lucru nord-coreeană reprezintă o miză crucială a întâlnirii Kim-Trump. Rusia angajează 10.000 de muncitori nord-coreeni, o sursă prețioasă de venituri pentru Phenian. Kim Jong-un va încerca probabil pe lângă Putin să consolideze legăturile economice cu Moscova, tocmai în momentul în care diplomația cu Statele Unite este în impas.

Un alt scop al acestei întâlniri bilaterale ar fi pentru Phenian să încerce să iasă din foarte puternica sa dependență față de China.

Unul din principalele „produse de export” ale Coreii de Nord este mâna de lucru ieftină pe care o furnizează vecinilor, în schimbul salariilor primite. Human Rights Watch a denunțat frecvent faptul că acești lucrători sunt exploatați iar la revenirea în țară, majoritatea banilor trebuie predați autorităților.

După Beijing, Moscova este al doilea „importator” de această mână de lucru ieftină, potrivit ONU. În Rusia, majoritatea nord-coreenilor muncest în Extremul Orient rus, în sectoare miniere, textile și forestiere.

Putin și Kim au un înteres comun în relaxarea sancțiunilor internaționale asupra Coreii de Nord. Rezoluția 2397 a Consiliului de Securitate al ONU din decembrie 2017 cere tuturor țărilor care angajează nord-coreeni să-i trimită acasă în mai puțin de doi ani.

Într-un document oficial, Moscova arăta , anul trecut, că 11.490 de nord-coreeni au avut un permis de muncă valid, de trei ori mai puțini ca în alți ani.

Rusia a pledat deja pentru relaxarea sancțiunilor împotriva Coreii de Nord având probabil obiective pe termen lung, apreciază observatorii, în special legate de mâna de lucru ieftină.

 

Relaxarea sancțiunilor împotriva Coreii de Nord a fost una din revendicările majore ale lui Kim Jong-un în timpul celui de-al doilea summit cu președintele american Donald Trump. Nordul peninsulei Coreea, unde se află majoritatea resurselor naturale, era altădată mai bogat decât sudul, dar decenii de proastă gestiune și prăbușirea URSS a trimis regimul comunist nord-coreean în faliment și foamete. 90% din actualul comerț internațional al Coreii de Sud se realizează cu China.

Anul trecut, exporturile nord-coreene către Rusia nu s-au cifrat decât la 1,98 millioane de dolari, potrivit International Trade Centre. 70% din aceste bunuri au reprezentat instrumente muzicale.

În schimb, importurile nord-coreene din Rusia s-au ridicat la 32,1 milioane de dolari, din care 21,6 milioane au reprezentat combustibili fosili și petrol.

Înainte ca ONU să impună sancțiuni împotriva Phenianului, nord-coreenii aveau mai multe proiecte de cooperare economică cu Rusia.

Printre ele, reabilitarea și extinderea căii ferate dintre portul nord-coreean Rason și Khassan, localitate rusă aflată la încrucișarea frontierelor nord-coreeană și chineză. Moscova exportă deja cărbune în China, via Rason, beneficiind în acest sens de o derogare din partea ONU. Moscova se ambiționează de mult să se folosească de peninsula coreeană pentru a-și trimite hidrocarburile către alte țări precum Japonia, Coreea de Sud sau Taiwan.

În 2011, Kim Jong-Il s- adus în Siberia pentru a discuta cu Dmitri Medvedev proiectele unui gazoduct și unei linii electrice. Dar liderul nord-coreean a decedat trei luni mai târziu și nici un progres nu a mai fost înregistrat în legătură cu aceste proiecte.

Moscova așteaptă pentru că știe că o eventuală cale ferată inter-coreeană legată de Rusia va fi un factor de dezvoltare pentru regiunile sărace din Sibeia.

Pe de altă parte, Rusia întreține relații mai degrabă amicale cu Phenianul și-i furnizează un soi de ajutor alimentar.

Kim Jong-un, care s-a întâlnit de patru ori într-un an cu liderul chinez Xi Jinping, caută la ora actuală o susținere internațională mai largă, pe fondul blocajului diplomatic pe care-l are cu Statele Unite din cauza programului nuclear și balistic al Phenianului.

 

SUA a acuzat Rusia (dar și China) că a ajutat Coreea de Nord să violeze sancțiunil internaționale, acuzații respinse de Moscova