Summit important la New York. Planeta fierbe

Summit important la New York. Planeta fierbe

Anul trecut, summitul ”Climate Week NYC” a început cu o temă simplă, dar puternică: "Noi putem. We Will". Summitul anual a devenit o parte importantă a calendarului climatic, la care participă politicieni, întreprinderi și investitori de top. Pregătirle pentru evenimentul ce va avea loc în septembrie sunt în toi.

Mai greu, mai periculos

În septembrie trecut se credea că summitul a avut loc în circumstanțe dificile. Cică argumentele morale pentru a acționa în privința crizei climatice nu au fost niciodată mai clare. Prima parte a lui 2023 a fost dominată de fenomene meteorologice extreme care au afectat mai multe continente. Temperaturile mării, ale uscatului și ale aerului stabiliseră noi recorduri. Iunie și iulie 2023 au fost declarate drept cele mai fierbinți luni cunoscute până acum…

Mai rău

Anul acesta însă lucrurile s-au înrăutățit. Se ateaptă ca iulie și iunie 2024 să fie din nou declarate drept cele mai fierbinți luni cunoscute până acum. Depășidu-le pe cele din 2024.

Schimbările climatice , meteo

Sursa foto: National Oceanic and Atmospheric Administration

În plus, În SUA, alegerile întăresc lipsa de consens politic în Statele Unite cu privire la modul de combatere a crizei. Starea de spirit politică oscilează adesea în direcții opuse, în timp ce problemele cauzate de condițiile meteorologice extreme obișnuite, cum ar fi seceta, inundațiile, incendiile sau insecuritatea alimentară, au potențialul de a duce la o instabilitate și mai mare.

Aici se adaugă un catalizator puternic. Posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă comportă necunoscute majore, cum ar fi agenda ecologică a noii administrații.

Mișcările benefice de anul trecut

În plus, summitul de anul trecut a stat sub auspiciile Legii privind reducerea inflației (IRA). Din punct de evedere oilitic aceasta a fost numită ”unul dintre cele mai importante acte legislative din istorie în domeniul climei”. Și producea valuri în întreaga economie mondială.

Componenta economică din spatele acestei legi  a geerat investiții de miliarde de dolari. Mai toate companiileglobale fiind nerăbdătoare să obțină câte o felie din ”tortul” de 400 de miliarde de dolari pus la bătaie în noi fonduri pentru tehnologii curate.

UE nu se lasă

Tot în 2023, Uniunea Europeană își grăbește propriile politici climatice. Blocul comunitar a formulat un nou acord verde pentru a sprijini statele membre și industriile pe drumul către zero emisii nete. "Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate", a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Lucrurile au mai slăbit la nivel politic anul acesta, mulți o pun tot pe anul electoral ce îcă se desfășoară.

Pe de ală parte, ONU a găzduit un summit privind ambiția în materie de climă, pentru a asculta părerea "primilor promotori și executanți" din rândul întreprinderilor, guvernelor, investitorilor și societății civile. Concluziile nu au fost lămuritoare.

La ce să ne așteptăm

Signify, un lider mondial în domeniul iluminatului, și companie aflată în prima linie a inovațiilor în domeniul climei, cere continuarea în ritm alert a marșului pe calea electrificării.

Harry Verhaar, șeful departamentului de afaceri globale și guvernamentale al Signify, explică: "Soluțiile la această criză sunt bine cunoscute și trebuie să fie extinse rapid. Electricitatea curată va fi coloana vertebrală a economiei cu zero emisii nete, permițându-ne să electrificăm aproape tot ceea ce emite carbon în prezent. Acest lucru, combinat cu tehnologiile de economisire a energiei, va însemna că putem merge mult mai departe și mai repede decât suntem în prezent. Aceste evoluții vor avea multiple beneficii secundare, de la un aer mai curat la spații de locuit și de lucru îmbunătățite."

Calculele spun că nu este nevoie de sume uriașe sau de o schimbare în peisajul politic pentru a lua măsuri serioase. De exemplu, 50% din toate punctele de iluminat din SUA și din Europa folosesc tehnologii vechi și sunt extrem de ineficiente din punct de vedere energetic. Modernizarea acestor corpuri de iluminat cu noi unități LED ar avea un impact imediat și de lungă durată asupra emisiilor de carbon.

Beneficii economice

Analiza Signify sugerează, de asemenea, că se vor obține beneficii economice semnificative prin reducerea costurilor cu energia pentru Europa. Circa 65 de miliarde de euro. Același lucru este valabil și în SUA. Acolo se estimează că trecerea la tehnologia LED va economisi aproximativ 31,5 miliarde de dolari.

Acest lucru evidențiază faptul că acțiunea pentru climă nu este doar un lucru corect, ci și unul economic. Eficiența energetică este adesea eroul necunoscut al tranziției climatice.

Oricum, ”Climate Week NYC” va aduce o nouă rundă de dezbateri. Apoi decizii ar trebui să se concentreze asupra modalităților de a obține un consens mai puternic în SUA.  Știm că cea mai mare economie a lumii poate fi orientată către schimbări rapide și pozitive.

articol sustinut
Ne puteți urmări și pe Google News