Evenimentul Zilei > International > Bătaia mare pentru fondatorul WikiLeaks! Suedia cere extrădarea lui Asange. Să nu uităm că şi SUA cere acelaşi lucru. Oare cum va decide Regatul Unit?
Bătaia mare pentru fondatorul WikiLeaks! Suedia cere extrădarea lui Asange. Să nu uităm că şi SUA cere acelaşi lucru. Oare cum va decide Regatul Unit?

Bătaia mare pentru fondatorul WikiLeaks! Suedia cere extrădarea lui Asange. Să nu uităm că şi SUA cere acelaşi lucru. Oare cum va decide Regatul Unit?

Directorul general al procuraturii publice, Eva-Marie Persson, a confirmat astăzi că țara sa va solicita extrădarea lui Assange, anunţând totodată că ancheta privind violul împotriva fondatorului WikiLeaks a fost redeschisă deşi faptele au fost prescrise de acum doi ani.

Assange, în vârstă de 47 de ani se află în prezent la închisoarea Belmarsh din Londra unde trebuie să execute o condamnare de 50 de săptămâni. El a evitat extrădarea în Suedia timp de aproximativ șapte ani datorită refugiului în ambasada ecuadoriană din Londra, în 2012, iar acum se confruntă cu perspectiva extrădării pentru a se supune procesului pentru acuzații vechi de viol de peste zece ani.

În timp ce unele dintre acuzațiile inițiale s-au clasat deja în temeiul statutului suedez o acuzaţie-cheie (!) a abuzului sexual rămâne deschisă până în 2020.  Cu doi ani în urmă, cazul a fost închis, deoarece autoritățile suedeze "nu au văzut nici o posibilitate de a avansa investigația", totuși, în lumina arestării recente a lui Assange, cazul și extrădarea potențială pentru a fi judecat sunt din nou pe masa justiţiei suedeze.

Statele Unite solicită, de asemenea, extrădarea lui Assange pentru că ar fi "hăckuit" un computer al Pentagonului și a furat secrete de stat. 

Persson a afirmat că totul depinde de autoritățile din Regatul Unit dacă cererile de extrădare din Suedia şi SUA au prioritate 

Kristinn Hrafnsson a  declarat  că "a existat o presiune politică considerabilă asupra Suediei pentru redeschiderea investigației, a existat întotdeauna o presiune politică asupra acestui caz", spun ea, citată de aklagare.se.  Şi totuşi "cazul a fost  clasat", după ce un procuror suedez a constatat inițial că nu a avut loc niciun viol, după care, constatăm că dosarul s-a redeschis. Acum, nu le rămânde decât să aştepte, atât SUA cât şi Suedia decizia justiţiei din Marea Britanie. 

Redeschiderea anchetei înseamnă că vor avea loc o serie de măsuri de investigație

!În opinia mea, este necesar un nou interviu cu suspectul. Poate fi necesar, cu sprijinul unui ordin european de anchetă, să se solicite un interviu cu Assange în Marea Britanie. Un astfel de interviu, totuși, necesită consimțământul său spune Eva-Marie Persson. Numărul cauzei la Tribunalul districtual din Stockholm: B 12885-10.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: