Sucurile și berea fără alcool, mai scumpe începând din acest an. Guvernul a crescut TVA pentru aceste băuturi

Sucurile și berea fără alcool, mai scumpe începând din acest an. Guvernul a crescut TVA pentru aceste băuturi Depedența de zahăr. Care sunt primele simptome. Sursa: Airborne77 | Dreamstime.com

Cei care iubesc sucurile și băuturile fără alcool trebuie să știe că începând din acest an trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru ele. Taxa pe zahăr a intrat în vigoare, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă a TVA-ului pentru aceste băuturi.

Taxa pe zahăr a fost introdusă odată cu modificările la Codul fiscal ce au fost făcute în luna iulie 2022, dar aplicate doar de la 1 ianuarie 2023. Măsura a fost introdusă cu scopul de a contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a românilor.

În urma modificărilor, TVA-ul pentru băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr, alți îndulcitori sau arome a crescut de la 9%, la 19%. Astfel, vor crește cu aproximativ cu leu prețurile pentru sucuri, nectaruri, ape aromate, berea fără alcool.

A crescut TVA-ul pentru sucuri și băuturile fără alcool

Un raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția că riscurile obezității sunt din ce în ce mai mari, drept pentru care statele europene ar trebui să ia măsuri în acest sens. Conform statisticilor, românii sunt unii dintre cei mai mari consumatori de zahăr.

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii consumă în medie aproximativ 30 de kilograme de zahăr fiecare, de două ori mai mare decât media Uniunii Europene, potrivit ziarulunirea.ro.

În țara noastră au mai existat și în trecut astfel de inițiative legislative, însă nu au ajuns până în stadiul de implementare, astfel că în anul 2019 guvernul a propus introducerea unei taxe pe consumul de băuturi cu conținut ridicat de zahăr, imediat după ce o inițiativă similară a fost respinsă în parlament.

Încasări mai mari la bugetul de stat

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de modificare a Codului Fiscal, adoptată în vară, bugetul de stat ar urma să înregistreze venituri suplimentare de aproape două miliarde de lei, în 2023, și până la 2,5 miliarde pe an în anii următori, ca urmare a aplicării prevederilor care vizează modificările în zona de TVA (nu doar pe cele referitoare la băuturile cu zahăr).

Țările precum Danemarca, Finlanda și Norvegia au introdus astfel de taxe încă din anii 1920-1930. În Europa, în 2020 existau impozite similare, în ordinea introducerii, în Finlanda (1940), Norvegia (1981), Letonia (2004), Ungaria (2011), Franța (2012), Belgia (2016), Portugalia și regiunea Catalonia din Spania (2017), Estonia, Irlanda și Mare Britanie (2018). Din 2021, au intrat în rândul acestor state Polonia, Italia și Spania (în întreaga țară), potrivit HotNews.ro.