Sucurile pot dăuna sănătății în doar trei zile

Sucurile pot dăuna sănătății în doar trei zileSuc de fructe / Sursa foto: VariedadesDeColombia / Pixabay

Sucurile pot dăuna sănătății în doar trei zile. Vă simțiți mai sănătos după cură cu sucuri? O nouă cercetare a Universității Northwestern arată contrariul.

Sucurile și microbiomul

O dietă bazată exclusiv pe sucuri de legume și fructe timp de trei zile poate modifica bacteriile intestinale și bucale legate de inflamație și tulburări cognitive, conform unui studiu Nutrients.

Cercetătorii de la Northwestern au examinat trei grupuri de adulți sănătoși. Un grup a consumat doar suc, altul suc plus mese complete, iar un al treilea alimente complete pe bază de plante. Saliva, tampoanele de obraz și probele de scaun au fost prelevate înainte, în timpul și după aceste diete pentru a examina alterările bacteriene prin secvențierea genelor.

Grupul care a consumat doar sucuri a avut cele mai multe bacterii asociate inflamației și permeabilității intestinului, în timp ce grupul care a consumat alimente complete pe bază de plante a avut alterări microbiene mai bune.

Sucurile, mai puțin sănătoase decât se credea

Grupul cu sucuri plus alimente a prezentat mai puține modificări bacteriene semnificative decât grupul cu sucuri. Aceste date implică faptul că sucurile fără fibre pot afecta microbiomul, cauzând probleme de sănătate pe termen lung.

„Majoritatea oamenilor se gândesc la sucuri ca la o cură sănătoasă, dar acest studiu oferă o verificare a realității”, a declarat autorul principal, Dr. Melinda Ring, medic la Northwestern Medicine și director al Centrului Osher pentru Sănătate Integrativă de la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern.

Sucul de roşii de la Staţiunea de Cercetare Buzău face senzație. Oamenii au făcut liste de așteptare

Suc de roșii. Sursa: dreamstime.com

„Consumul de cantități mari de suc cu puține fibre poate duce la dezechilibre ale microbiomului care ar putea avea consecințe negative, cum ar fi inflamația și sănătatea intestinală redusă”, a spus el.

De ce contează fibrele

Fructele și legumele pierd fibre atunci când sunt extrase, care hrănesc bacteriile bune care generează butirat, un antiinflamator.

Lipsa fibrelor permite bacteriilor iubitoare de zahăr să înflorească. Zahărul din suc stimulează microorganismele periculoase și perturbă flora intestinală și bucală. Studiul relevă, de asemenea, că aportul scăzut de fibre poate afecta metabolismul, imunitatea și bunăstarea mentală.

Microbiomul bucal reacționează rapid.

Dieta bazată exclusiv pe sucuri a modificat drastic microbiomul oral, dar nu și microbiota intestinală. Oamenii de știință au detectat mai puține bacterii Firmicutes utile și mai multe Proteobacterii pro-inflamatorii.

„Acest lucru evidențiază cât de repede alegerile dietetice pot influența populațiile bacteriene legate de sănătate”, a spus el. „Microbiomul oral pare să fie un barometru rapid al impactului dietei”.

Sucurile trebuie să păstreze fibrele intacte

Constatările sugerează cercetări mai ample cu privire la modul în care sucurile și alte diete afectează microbiota, în special la tinerii care beau suc ca înlocuitor de fructe.

„Compoziția nutrițională a dietelor cu sucuri - în special nivelurile lor de zahăr și carbohidrați - joacă un rol-cheie în modelarea dinamicii microbiene atât în intestin, cât și în cavitatea bucală și ar trebui să fie luată în considerare cu atenție”, a declarat primul autor Maria Luisa Savo Sardaro, cercetător asociat în antropologie la Universitatea Northwestern în laboratorul Amato și profesor de microbiologie alimentară la Universitatea San Raffaele din Roma.

Orientările dietetice și producția alimentară ar trebui să prioritizeze fibrele, potrivit acestui studiu. Ring adaugă: „Dacă vă place să faceți sucuri, luați în considerare amestecarea pentru a păstra fibrele intacte sau combinați sucurile cu alimente integrale pentru a echilibra impactul asupra microbiomului dumneavoastră”, potrivit medicalxpress.

Ne puteți urmări și pe Google News