Sucurile care au un efect devastator pentru organism. Ambalajul creează o falsă impresie
- Nicolae Comănescu
- 7 mai 2022, 20:38
Chiar și sucurile care nu conțin zahăr pot să pună mari probleme organismului. În general, nicio băutură carbogazoasă care se găsește în comerț nu poate fi considerată sănătoasă.
Sucurile fără zahăr, cele despre care se spune că sunt light pot să aibă o influență nefastă asupra organismului. La fel ca și băuturile carbogazoase tradiționale, care conțin zahăr. Avertismentul a fost lansat de directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Specialistul în nutriție și alimentație a avertizat că niciun suc existent la vânzare în comerț nu este sănătos.
Ce probleme poate să atragă sucul care nu conține zahăr
„Sucurile din comerț nu sunt benefice, indiferent dacă le alegem pe cele cu zahăr sau pe cele cu îndulcitori. Cele cu zahăr sunt hipertonice și ne scot apa din organism. Practic, accelerează deshidratarea produsă de caniculă și ne amplifică setea. În plus, constituie o sursă importantă de calorii, dar fără substanțe nutritive”, a afirmat Gheorghe Mencinicopschi.
„Nici sucurile pe a căror etichetă scrie «light» nu sunt benefice. În special cele care conțin cafeină deshidratează organismul. Recent, a apărut o lege europeană ce prevede ca orice băutură care conține cafeină peste un anumit nivel să aibă pe etichetă o atenționare în care să se menționeze concentrația, nefiind indicată copiilor, gravidelor etc.
În plus, sucurile cu îndulcitori, prin procesele metabolice, forțează organismul să rețină calorii. După consumarea lor apare efectul cefalic prin care, metabolic, organismul este forțat să rețină mai multe calorii decât în mod normal din alimentele pe care mâncăm. În acest fel sucurile «light» ne îngrașă”, a mai precizat profesorul, conform realitatea.net.
Fructoza nu permite stimularea hormonului secretat de stomac
Una dintre cele mai comune forme ale zahărului adăugat stă în sucroză, supliment care înlocuieşte în cantităţi mari fructoza. Fructoza nu permite stimularea hormonului secretat de stomac şi responsabil pentru senzaţia de foame în acelaşi mod în care o face glucoza, forma pe care zahărul o ia în momentul în care digerăm alimente dulci.
În urma unui studiu s-a descoperit că persoanele care introduceau sucurile în dietă, adăugau cu 17% mai multe calorii decât atunci când nu o făceau. Aşadar, nu este deloc surprinzător că persoanele care beau suc cresc mai mult în greutate spre deosebire de cele care nu consumă. Chiar şi în cazul copiilor, studiile au arătat o creştere de 60% a riscului obezităţii, conform csid.ro.