Va fi succesorul lui JUNKER un CONSERVATOR din Europa de Est? O propunere ROMÂNEASCĂ
- Roland Căt ălin Pena
- 12 septembrie 2018, 12:50
Viitorul președinte al Comisiei Europene ar trebui să fie un conservator din Europa de Est pentru a restaura echilibrul, acesta este titlul și propunerea lansată de europarlamentarul Laurențiu Rebega în publicația ”The Conservative”.
”Dacă mă întrebați pe mine, eu cred că viitorul președinte al Uniunii va trebui să vină dintr-o țară din Est și din partea conservatoare a spectrului politic. Numai atunci vom fi martorii reechilibrării proiectului european care să aibă ambițiile corecte și care să fie axată pe cooperarea economică, nu pe dominația și controlul politic”, spune europarlamentarul român în editorialul său, publicat și în presa conservatoare din SUA.
Rebega observă că marea problemă a Uniunii Europene este că nu se decide ce anume să fie: un stat supranațional (federativ sau confederativ) sau o simplă organizație interstatală de cooperare. ”Instituțiile europene sunt greu de comparat cu instituțiile democratice tradiționale ale statelor naționale. Din acest punct de vedere, Uniunea seamănă mai degrabă cu un tablou de Jackson Pollock, decât cu unul de Leonardo Da Vinci. Cu alte cuvinte, este un haos”, arată europarlamentarul.
”Majoritatea parlamentară este cea care va decide, prin vot, cine va fi viitorul președinte al Comisiei. Mecanismul nu este, însă, atât de simplu. În primăvara acestui an, a fost respinsă propunerea (susținută în special de Germania) ca listele de partid să conțină și un așa numit spitzkandidat care ar fi urmat să fie propunerea partidului respectiv pentru postul de șef al Comisiei Europene. Cel puțin în 2019, acesta va fi desemnat, ca și până acum, în urma negocierilor din Consiliul European. Parlamentul va vota, deci, un candidat rezultat dintr-o „mică înțelegere” între șefii de stat sau de guvern din UE. Bursa zvonurilor și a pariurilor a și început să funcționeze”, se arată în editorial.
Politicianul român observă că toată istoria Uniunii Europene din ultimii 20 de ani este o suită de compromisuri pentru a păstra un echilibru aparent și că, metaforic, mersul mai șovăielnic a lui Jean Claude Juncker a făcut ca niciunul dintre politicienii europeni să nu se îndepărteze de la masa negocierilor. Dar a apărut Brexitul: ”Poate că britanicii nu au fost cei mai implicați în integrarea europeană, dar, cu siguranță, ei au fost factorul care echilibra competiția între Franța și Germania. Nu este, deci, de mirare că celălalt candidat cotat cu șanse mari la președinția Comisiei este francezul Michel Barnier. Ar putea fi Franța contra Germaniei, din nou. Brexit-ul nu a generat doar o criză în relațiile dintre Regatul Unit și restul Uniunii. Brexit-ul a stimulat strângerea rândurilor în Grupul de la Visegrád și a pus sub semnul întrebării mantrele corectitudinii politicii europene de până atunci”, își continuă Rebega explicațiile, indicând că Brexit-ul deschide sezonul competiției franco-germane în privința viitorului Uniunii.
Europarlamentarul mai spune că ”anii de succes ai Uniunii Europene au fost cei ai compromisului, dialogului și echilibrului. Dacă Uniunea Europeană vrea să rămână unită, coerentă și puternică, atunci trebuie să evite strategic diviziunile de orice fel: între bogați și săraci, între mari și mici, între Vest și Est. De asemenea, trebuie să respecte națiunile suverane și să nu devină o cauză supranațională. Este foarte puțină dorință pentru aceste lucruri în cele mai multe dintre capitale”.