Evenimentul Zilei > Social > Succes teatral la FEST-FDR2018. Aproape 10.000 de spectatori au participat la spectacole I GALERIE FOTO
Succes teatral la FEST-FDR2018. Aproape 10.000 de spectatori au participat la spectacole I GALERIE FOTO

Succes teatral la FEST-FDR2018. Aproape 10.000 de spectatori au participat la spectacole I GALERIE FOTO

După nouă zile în care, în medie, s-au jucat câte trei spectacole, în sălile Teatrului Național Timișoara sau în aer liber, ediția 2018 a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești s-a încheiat cu un succes remarcabil. Cumulat, publicul care a participat la spectacole a numărat aproaximatiov 10.000 de persoane.

FEST-FDR2018 a fost organizat de Teatrul Național din Timișoara cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Timișoara și a beneficiat de suportul UNITER. Evenimentul  a împărtășit idei, emoții, întrebări, experiențe cu publicul său fidel, dar, în egală măsură, cu un public nou. Cu toții au devenit parte a acestei călătorii care a adus împreună artiști și spectatori, povești și întâmplări, zile și nopți de teatru, de dans, de muzică.

”Tema acestei ediții a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești a provocat atât artiștii, cât și spectatorii. Involuție – Revoluție – Evoluție, ca motor  dialectic ce caracterizează orice parcurs social, cultural și de gândire este un concept în egală măsură generos pentru creatori și acut în societatea și în istoria noastră de zi cu zi. Involuție – Revoluție – Evoluție, concepte care marchează felul în care societatea și, implicit, teatrul, modelează realitatea și construiesc viitorul au făcut ca festivalul să-și transcendă valențele pur culturale și estetice și să devină un eveniment cu reale implicații etice, sociale și civice”, arată Codruța Popov, concultantul artistic al naționalului timișorean.

Festivalul organizat de Teatrul Național din Timișoara a însumat 24 de spectacole, în cele trei săli ale teatrului, dar și în Piața Victoriei sau în Parcul Civic – spații urbane transformate în scene de spectacol. Acestora li se adaugă patru lansări de carte și două mese rotunde pe teme de reală importanță pentru societatea actuală, susținute de jurnalistul Mihai Brezeanu, respectiv de Teo Burnar, coordonatorul proiectului Matricea Românească.

Secțiunea FDR, în selecția teatrologului Oana Borș, a reunit 10 spectacole pe texte de autori români contemporani – Mihaela Michailov, Luminița Țâcu, Alexandru Popa, Csaba Székely, Bogdan Theodor Olteanu, Ada Lupu, George Ștefan, Daniel Chirilă – care au pus în lumină o generație puternică de dramaturgi – generația 2000, dar și apariția unui nou val de autori dramatici de calitate.

Secțiunea FEST a adus la Timișoara o serie de 14 spectacole de teatru, de teatru-dans, de balet contemporan și de muzică, construind o panoramă a teatrului și a artelor spectacolului la nivel european: regizorii Milo Rau și Luk Perceval, teatrul Schaubühne din Berlin, Thalia din Hamburg, sau cel din Gent (Belgia), coregrafi care și-au pus amprenta asupra dansului contemporan european – Pál Frenak, Gigi Căciuleanu sau Brahim Bouchelagem, nume majore ale teatrului  românesc – Marcel Iureș, Florin Piersic jr., Maia Morgenstern, forme inedite ale spectacolului de stradă: teatru acrobatic cu compania eVenti verticali, teatru cu păpuși în mărime naturală cu Lightwave Theatre Company, dar și cea mai recentă producție a Teatrului Masca. Nu în ultimul rând, concertul Subcarpați a electrizat miile de spectatori reuniți în jurul Sălii 2 a Teatrului Național, încheind totodată,  primul modul al Atelierului Identitate, un proiect al Teatrului Național și al Subcarpați. (Fotografii: Adrian Pîclișan)

 

 

 

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.