SUBMINAREA statului român din Rusia lui Putin, via DNA. Modelul Kovesi, PUS LA PĂMÂNT. „Moscova are cel mai mult de CÂȘTIGAT”
- Codrin Dobrescu
- 26 mai 2018, 11:30
Lupta anticorupție din România se transformă, din ce în ce mai rapid, într-un mijloc prin care președintele rus, Vladimir Putin, reușește să își ducă la îndeplinire planul de subminare a democrației liberale europene și a Statutul de Drept în țările adiacente. Un model occidental de luptă împotriva corupției, aplicat fără prea multă înțelepciune în România de către SUA și UE, au dus la o șansă incredibil de mare, și la fel de periculoasă pentru Putin.
Aceasta este părerea analistului Damien Phillips, un expert în relații internaționale și afaceri publice, expusă în articolul de opinie scris în publicația britanică The Telegraph. Articolul a fost tradus și preluat de România Liberă și o are în centru pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.
„În Europa, Marea Britanie trebuie să-și folosească toată înțelepciunea pentru a ajuta SUA și UE să scape de un dezastru. Amândouă au urmărit politici de securitate în Estul și Centrul Europei care pot oricând să cadă pradă foarte ușor unor consecințe nedorite, să creeze un o reacție adversă care, pe termen lung, nu ar face nimic altceva decât să servească intereselor Rusiei lui Putin. Încercările Statelor Unite de a plănui în mod central eforturile anti-corupție din Europa de Est, pentru a-și întări propriile obiective de apărare și securitate, se întorc acum împotriva lor într-un mod spectaculos, în special în România”, este de părere analistul.
În fapt, marile probleme ale sistemului de Justiție din țara noastră ar veni de la Kovesi, mai exact, de la modul în care procurorul-șef acționează, consideră Phillips.
„’Copilul de pe poster’, ales de ei (SUA – n.r.) pentru a placa problema corupției în România, Laura Kovesi, se poticnește acum în scandaluri aproape zilnic, iar alianța ei nesfântă cu serviciile secrete corupte, care recunosc că văd Justiția ca pe un „câmp tactic de intervenție”, a subminat în mod fatal Domnia Legii și Statul de Drept. De câte ori se fac încercări de a o înlătura din funcție pe Kovesi, SUA intervine pentru a-l susține pe încercuitul procuror stalinist. Fără nicio urmă de gândire critică, UE și-a pus toată greutatea în spatele planului american, în ciuda relatărilor media care scot la iveală, zilnic, amploarea crizei din România. Între timp, România arată to mai mult ca un „Stat Mafiot”, cu procurori anti-corupție corupți, care închid disidenți și un serviciu de informații scăpat de sub control, mai puternic decât Parlamentul ales al țării”, conform analistului.
Dacă privim sentimentele anti-occidentale și pe cele naționaliste, aflăm că acestea pot fi descrise ca un rezultat evident al neîncrederii în Justiția pe modelul „de afară”, practicată de Kovesi.
„Descoperirea că acest lucru s-a întâmplat, în parte, ca urmare a intervenționismului stângaci al SUA și al UE, și că Parlamentul Român este în incapacitatea de a pune cu fața la pământ aceste agenții distructive, a dus la o predictibilă creștere a naționalismului. Sentimentele anti-occidentale cresc pe măsură ce apar noi revelații și este clar că vecina Rusie are cel mai mult de câștigat”, avertizează expertul.
Beneficiile pentru Putin sunt mai mult decât evidente.
„Serviciile de informații ale lui Putin sunt deja implicate în „măsuri active” maligne în toată Europa – în special, și-au extins tentaculele naționalismului reacționar peste fostele sfere de influență din Europa de Est – și, cu Turcia lui Erdogan, care devine din ce în ce mai pro-Rusia, Ungaria care alunecă înspre autoritarism și Polonia, care în mod sistematic își subminează statul de drept, UE și SUA nu-și permit mișcări greșite. Încrederea în Domnia Legii, Democrația Parlamentară și în instituțiile cheie ale societății civile sunt erodate în sir de-a lungul întregului continent”, conform lui Damien Phillips.
Soluția, pentru expertul în relații internaționale, este o angajare mai mare a Marii Britanii, după finalizarea Brexit, pentru a oferi un model de sistem legal mai puțin subminat.
„Angajarea, pregătirea și investiția în noi servicii de securitate și informații trebuie să înceapă. Orice rămășiță a culturii organizaționale sau a personalului din zilele Securității, Stasi sau StB ar trebuie eradicate. Supravegherea și răspunderea adecvate, modelate după propriul nostru Serviciu de Informații și Securitate (SIS), trebuie puse în funcțiune, iar Marea Britanie să acorde expertiză și experiență.
Pentru a întări statul de drept în Europa și pentru a neutraliza amenințarea crescândă a unui război legal, „lawfare” – folosirea sistemului legal pe post de armă – Marea Britanie ar trebui să ofere asistență în transformarea sistemelor judiciare compromise, bazate pe propria noastră istorie unică. Dreptul comun englez, independența noastră judiciară, proces cu juriu și habeas corpus – toate pot forma fundația pentru o reformă eficientă a sistemului judiciar. Cererile de extrădare sunt lansate frecvent de țări corupte, cu judecători maleabili și folosite ca o unealtă a represiunii, precum Rusia care-și lovește inamicii din Europa cu Notelele Roșii ale Interpol, prin interpuși ca Bulgaria sau România care-și urmărește disidenții prin Mandatul de Arestare European”, încheie analistul în articolul de pe Telegraph.