Subiectul sensibil al închisorilor CIA din România se tranșează la CEDO
- Ionu ţMure şan
- 11 iunie 2016, 00:00
Curtea Europeană a Drepturilor Omului va dezbate, la 29 iunie, cazul Al Nashiri contra României. Cetățeanul saudit, care este închis la Guantanamo Bay, acuză că a fost extrădat ilegal în România și închis într-un centru de detenție secret, în perioada 2004-2006, a anunțat CEDO
Abd al Rahim al-Nashiri susține că, pe timpul detenției sale în România, ar fi fost supus unor „rele tratamente“, care ar fi încălcat articolele 3 (interzicerea torturii), 5 (dreptul la libertate și la siguranță) și 8 (dreptul la respectarea vieții private și familiale) ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, autoritățile române permițând ca el să fie torturat, maltratat și deținut de agenții CIA într-o închisoare secretă de pe teritoriul României.
Anul 2005, primele mărturii
Primele informații cu privire la închisorile secrete ale CIA, apar în anul 2005, de la un articol din Washington Post care se baza pe mărturiile unor agenți americani. Una dintre cele mai experimentate jurnaliste pe probleme de securitate din SUA, Dana Priest, de la Washington Post, lansa o „bombă de presă“: CIA, după „momentul“ 11 septembrie 2001, avusese în Europa de Est locații de anchetare a teroriștilor capturați, iar „acest lucru ar presupune și acte de tortură“.
Solicitarea cetățeanului saudit, acceptată de către Curtea Europeană de Justiție, redeschide dosarul închisorilor CIA din România
Ulterior, organizația non-guvernamentală Human Rights Watch indicase bazele aeriene de la Szymany (Polonia) și Mihail Kogălniceanu (România) drept posibile locații ale acestor închisori.
Human Rights Watch ajunsese la concluzia că, în România, există închisori secrete folosite de CIA, după studierea documentelor de zbor ale unui avion Boeing 737, cu seria N313P, care, „în 2003, ar fi aterizat la Constanța venind direct de la Kabul“, după cum susținea și ziarul britanic The Independent.
Ancheta organizației pentru drepturile omului s-a concentrat asupra documentelor de zbor ale aparatului Boeing 737, identificat ca fiind folosit de CIA pentru transportarea suspecților de terorism în afara granițelor Statelor Unite.
Lagărele CIA, în 14.000 de imagini
Potrivit altor informații, Administrația SUA deține circa 14.000 de fotografii de la închisorile secrete operate de CIA în alte țări, inclusiv România, în care apar suspecții de terorism, membri ai CIA și ai serviciilor de informații din țările „gazdă“, susțin oficiali americani citați de Washington Post.
În anul 2010, un raport publicat de Amnesty International, „Secret dezvăluit: Dovezi ale complicității Europei în predarea și detenția secretă“, opt țări europene (Germania, Italia, Lituania, Macedonia, Polonia, România, Suedia și Marea Britanie) erau „puse“ în complicitate cu CIA, în privința detențiilor ilegale și torturilor, în programele secrete de luptă împotrivă terorismului.
Cotidianul american Washington Post publică, în 2014, un amplu material despre „mărirea și decăderea“ închisorilor secrete CIA din țările aliate ale Statelor Unite ale Americii. Pe harta unor astfel de centre de detenție se afla și România, alături de Polonia, Lituania, Thailanda și Afghanistan.
Pușcărie CIA în subsolul ORNISS?
Sediul Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) ar fi ascuns o închisoare secretă a CIA, transmitea, în 2011, CBS News, citând o anchetă a unei echipe de jurnaliști de la Asociated Press și de la televiziunea germană ARD.
FOTO: În 2011, presa internațională scria că o închisoare CIA cu 6 celule ar fi funcționat în subsolul sediului ORNISS
Cu numele de cod „Lumină orbitoare“, închisoarea ar fi funcționat în beciurile sediului ORNISS și at fi făcut parte dintr-o rețea de alte asemenea locuri din Polonia, Lituania și Tailanda.
Surse militare declarau sub protecția anonimatului, pentru reporterii AP și ARD că închisoarea a început să funcționeze în 2003 cu scopul lichidării unei unități similare din Polonia.
Printre cei închiși aici pentru a fi interogați ar fi fost și Khalid Sheikh Mohammed, „creierul“ atacurilor de la 11 Septembrie 2001.
Închisoarea consta în șase celule prefabricate, prevăzute cu un ceas și o săgeată care indica direcția către Mecca. Toate celulele erau așezate pe arcuri pentru a le altera deținuților simțul echilibrului. În mai 2006 toate închisorile CIA de acest tip au fost închise, iar programul SUA de interogare a teroriștilor a luat sfârșit în 2009.
Ion Iliescu a dat un „sediu“ celor de la CIA
Fostul președinte Ion Iliescu a declarat, într-un interviu pentru Der Spiegel, că a aprobat un „sediu“ pentru CIA, în 2002-2003, pentru ca serviciul secret american să își poată desfășura activitățile în România. De detalii s-a ocupat șeful SIE de atunci, Ioan Talpeș, care spune că acest sediu a fost în București.
FOTO: Ion Iliescu
De altfel, Talpeș a vorbit încă din 2014 despre un centru de tranzit al CIA în România. Iliescu insistă, însă, să sublinieze că nu știe dacă acel sediu a fost folosit de CIA ca o închisoare clandestină pentru suspecții de terorism. Un raport al Congresului american, bazat pe anchete interne la nivelul CIA, arată că în România a existat o astfel de închisoare.
Cu toate acestea, fostul președinte Traian Băsescu declara că „nu există o probă că pe teritoriul României au existat astfel de închisori“. Iliescu este al doilea fost șef de stat, după fostul președinte polonez Alexander Kvasnievski, care recunoaște existența închisorilor clandestine CIA, conform Der Spiegel.
„Nu ne-am amestecat în ceea ce făcea CIA în această locație. Mie, ca șef de stat, mi se părea minoră această întrebare. Eram aliați, plecasem împreună să luptăm în Afganistan și în Orientul Apropiat, așa că nu am intrat în detalii legate de solicitarea aliaților privind o locație în România“, a spus Iliescu.
El susține că dacă ar fi știut mai mult, sigur că solicitarea nu ar fi beneficiat de un răspuns pozitiv: „Am învățat ca, la astfel de solicitări, să fim mai atenți și să cântărim conștient“.
Jurnalistul Mircea Barbu a publicat, ieri, în Adevărul, un articol de opinie în care a identificat posibile răspunsuri cu privire la prezența închisorilor CIA pe teritoriul României.
„De ce ar fi acceptat România prezența unor agenți CIA pe teritoriul său, care ar fi încălcat flagrant absolut toate prevederile cu privire la drepturile omului? (...) Simplu. Banii și în numele unui interes național prost înțeles. Conform anchetei „Washington Post“, colegii polonezi ai „băieților cu ochii albaștrii“ ar fi primit circa 15 milioane de dolari pentru a pune la dispoziția CIA-ului un „centru de detenție“, unde aceștia și-ar fi desfășurat nestingheriți operațiunile de tortură asupra deținuților suspectați de terorism. Prin analogie, putem presupune că același mod de abordare l-au avut spionii americani și în România“, scrie jurnalistul.
Al Nashiri, șeful Al-Qaeda în Yemen
Abd al Rahim al-Nashiri (foto) este un cetățean saudit, principalul suspect al atacului terorist asupra distrugătorului american USS Cole din toamna anului 2000, atunci când, în portul orașului Aden (Yemen), 17 marinari americani au fost uciși și alți 39 răniți. În urma incidentului, Al-Qaeda, printr-un ordin emis direct de Bin Laden, îl numește pe Al-Nashiri liderul organizației în Yemen, încă un indiciu în plus pentru investigatorii americani, care îl suspectau deja pe saudit că s-ar fi aflat în spatele atacului. Doi ani mai târziu, Al-Nashiri este capturat de serviciile secrete americane în Dubai și de aici începe aventura sa prin așa-zisele „închisori secrete“ din Polonia și România.
FOTO: Rahim al-Nashiri
Conform informațiilor obținute de anchetatorii CIA, Al-Nashiri și alți deținuți, unii dintre ei membrii importanți Al-Qaeda, ar fi fost interogați și torturați în locații aflate „în afara teritoriului american“, în țări precum Polonia și România, fapte negate vehement de oficialii români, atunci și acum. În prezent, Al-Nashiri se află închis la Guantanamo, acolo de unde se pare că nu va ieși prea curând.
CRONOLOGIE
● Noiembrie 2005: În urma unor anchete publicate de Washington Post Consiliul Europei îl desemnează pe senatorul Dick Marty, fost procuror elvețian, pentru a conduce o anchetă parlamentară în privința unor „presupuse locuri de detenție secrete și transferuri ilegale de deținuți în state membre ale Uniunii Europene
● Ianuarie 2006: Dick Marty declara că este „puțin probabil“ ca autoritățile statelor UE – sau cel puțin serviciile secrete ale acestor state – să nu fi știut despre „predări secrete“ de prizonieri.
● Martie 2006: Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis: „Europa pare că este un teren de vânătoare pe care servicii de securitate străine acționează într-o veselie“.
● Iunie 2006: Dick Marty prezintă primul raport și anunță că a descoperit „o rețea globală de unități de detenție ale SUA și transferuri ilegale de prizonieri“ .
● Septembrie 2006: Președintele SUA de la acea vreme, George Bush, recunoaște existența închisorilor secrete ale CIA. Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului European declara că răpirea de persoane și torturarea lor în secret „este apanajul criminalilor, nu al guvernelor democratice“.
● Iunie 2007: Dick Marty prezintă al doilea raport, în care se găsesc indicii că „importanți deținuți“, inclusiv „creierul“ atacurilor din 11 Septembrie 2011 Khalid Sheikh Mohammed, au fost ținuți captivi în închisori secrete ale CIA din Polonia și România.
● Noiembrie 2008: Dick Marty este chemat ca martor la un proces la Milano, în care agenți ai serviciilor secrete italiene erau acuzați de răpirea lui Abu Omar.
● August 2009: Presa descoperă al treilea loc din Europa unde CIA a deținut o închisoare secretă, în afara capitalei Lituaniei, Vilnius.
● Septembrie 2010: Primul caz la CEDO, El-Masri versus Fosta Republică Iugoslavă Macedonia. El-Masri a fost confundat de către agenții CIA cu altă țintă pe care o urmăreau, a fost răpit și a fost interogat timp de 23 de zile întrun hotel din Skopie.
● Octombrie 2011: Ultimul raport al lui Dick Marty, din care se desprinde concluzia că autoritățile, sub umbrela „secretului de stat“, permit serviciilor secrete să încalce drepturile omului.
● Iulie 2012: Se înregistrează la CEDO cauza Al Nashiri versus Polonia.
● Septembrie 2012: Se înregistrează la CEDO cauza Al Nashiri versus Romania.