Ghid complet despre rujeolă şi rubeolă. Inclusiv copiii vaccinaţi se pot îmbolnăvi. Vezi cum e posibil

Ghid complet despre rujeolă şi rubeolă. Inclusiv copiii vaccinaţi se pot îmbolnăvi. Vezi cum e posibil

Rujeola (pojarul) este mai gravă decât rubeola (pojărelul) din cauza complicaţiilor pe care le poate cauza, de genul encefalită ori pneumonie. Rubeola, în schimb, e periculoasă pentru gravide.

După ce ani de zile boli contagioase precum rujeola şi rubeola au fost în scădere în ţările Europei, acum revin în forţă. România, Spania, Franţa sunt în top în ceea ce priveşte îmbolnăvirile, în 2011.

Numeroasele comunităţi de romi care nu vor vaccinare sau nu au acces la ea, dar şi refuzarea imunizării de către părinţi, pe motiv că ar avea prea multe efecte adverse, sunt principalele motive care au dus la explozia bolilor copilăriei.

Focar de rubeolă la Colegiul "I. L Caragiale"

Ne puteți urmări și pe Google News

În România, în acest an, numărul bolnavilor de rujeolă a crescut de peste 15 ori, de la 193 de cazuri anul trecut, la peste 3.500, iar cel al bolnavilor de rubeolă de trei ori, de la circa 300 la 1.000. Ultimul focar de rubeolă anunţat ieri este la un liceu din centrul Capitalei, Colegiul Naţional "I. L. Caragiale", unde au fost confirmate deja două cazuri, conform medicului şcolii. Alţi 15 copii sunt suspectaţi că ar fi luat rubeola. În Bucureşti, numărul cazurilor de rujeolă şi rubeolă confirmate este însă mic (patru cazuri de rujeolă şi 11 de rubeolă în acest an), conform Direcţiei de Sănătate Publică.

Mult mai multe cazuri sunt în judeţe din nord-vest, Bihor, Satu Mare, Cluj, dar şi în sud (Olt).

Pediatrii detaliază cum se manifestă cele două boli care au pus stăpânire pe România, pentru cine sunt mai periculoase, ce complicaţii pot cauza, dar şi de ce uneori vaccinarea nu protejează copiii.

Un bolnav contaminează până la 20 de persoane

Rujeola (pojarul) şi rubeola (pojarelul) sunt boli infecţioase cu contagiozitate foarte mare.

"În cazul rujeolei, spre exemplu, o persoană infectată poate contamina până la 20 de persoane neprotejate", conform experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Rujeola şi rubeola sunt provocate de două virusuri diferite, pentru ambele existând posibilitatea prevenţiei prin vaccinare. "Rubeola este o boală uşoară în majoritatea cazurilor, manifestându- se prin febră două-trei zile, urmată de apariţia unor pete mici roz-roşii, care se extind de pe gât, faţă, trunchi, membre şi trec în trei-patru zile.

Singura situaţie în care rubeola este foarte periculoasă este atunci când apare în primul trimestru de sarcină, când poate produce malformaţii severe fătului (la creier, inima, ochi)", explică medicul pediatru Alexis Cochino, de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" din Bucureşti.

Rujeola, în schimb, este mult mai gravă, atât în faza acută, atunci când evoluează cu febră mare şi persistentă, alterarea stării generale, erupţie cutanată (pete roz mari, cu extensie pe întreg corpul), pneumonie sau encefalită, cât şi prin posibila complicare imediată cu suprainfecţii bacteriene (otită, pneumonie, etc.) sau tardivă, cu o formă de encefalită, care are evoluţie lentă, dar de neoprit spre deces, şi pentru care nu există tratament.

"Rujeola/rubeola sunt contagioase patru, respectiv şapte zile înainte de apariţia erupţiei şi patru zile după acest moment. Bolnavii trebuie izolaţi aproximativ şapte zile după debutul erupţiei", mai recomandă pediatrul. "Rujeola/rubeola sunt contagioase patru, respectiv şapte zile înainte de apariţia erupţiei şi patru zile după acest moment." DR. ALEXIS COCHINO, pediatru, IOMC "Alfred Rusescu"

PROTECŢIE PARŢIALĂ

Şi copiii vaccinaţi pot face boala. Cum e posibil

Există vaccin atât pentru prevenirea rujeolei, cât şi a rubeolei. Ambele imunizări sunt incluse în schema obligatorie, însă vaccinul pentru prevenirea rubeolei se face de numai şase ani.

"Vaccinul oferă o protecţie semnificativă, de peste 90% faţă de infecţie şi forme severe. Totuşi, este posibil ca un copil vaccinat să facă boala", mai spune pediatrul Alexis Cochino.

  • Aceste situaţii sunt reprezentate de transportul/păstrarea neadecvată a vaccinului (la rece; 2-8 grade C) sau efectuarea lui incorectă;
  • pierderea/scăderea imunităţii ca efect al altor boli, oboselii sau malnutriţiei;
  • copii care primesc tratament imunosupresor pentru boli autoimune (artrita, lupus);
  • copii care primesc citostatice pentru boli maligne.