SUA vs Huawei. Cine îl susține pe Trump în Europa

SUA vs Huawei. Cine îl susține pe Trump în Europa

După o campanie furibundă pentru a-și convinge aliații să-l alunge pe gigantul telecom chinez Huawei, președintele american Donald Trump poate începe să facă bilanțul eficienței sau inutilității eforturilor sale.

În Polonia, guvernul a accelerat în ultimele săptămâni legislația în materie de securitate 5G pentru a se asigura că următoarea licitație pentru spectru include reguli mai stricte cu privire la furnizorii cu risc ridicat, care prevalează asupra autorității de reglementare a telecomunicațiilor.

Varșovia a declarat, în februarie, că Polonia va limita furnizorii de telecomunicații 5G „cu risc ridicat”, într-un mod care va trece peste controalele de securitate propuse de UE.

În Estonia, Parlamentul a adoptat amendamente ale legii sale privind comunicațiile electronice, care ar obliga operatorii să se coordoneze cu autoritatea de comunicații a țării cu privire la desfășurarea rețelei 5G.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta înseamnă contribuția serviciilor de securitate și informații din țară, deschizând ușile către măsuri mai restrictive împotriva furnizorilor cu risc ridicat.

Republica Cehă s-a dovedit a fi un apărător ferm al abordării americane pe scena europeană, ancorand „principiile de la Praga” care au construit un consens occidental în jurul furnizorilor chinezi.

Dacă o capitală este greu de convins, aceasta este Berlin.

Guvernul german a fost unul dintre primii curtați de diplomați americani în această privință - și a respins rapid argumentele lor.

Scepticismul în legătură cu afirmațiile de la Washington împotriva Huawei a alimentat prudența Berlinului, la fel ca iritarea guvernului cu privire la practicile de supraveghere a SUA și a piratării telefonului cancelarului german Angela Merkel, cu ani în urmă.

În plus, principalii operatori germani Deutsche Telekom și Vodafone au rețele de telecomunicații 4G existente care se bazează pe Huawei pentru mai mult de jumătate din compoziția lor totală. De asemenea, guvernul german se teme că interzicerea Huawei îi va deteriora grav relațiile cu China, principalul său partener comercial.

Cu toate acestea, dezbaterea este în curs în Germania. După luni de lobby din partea Parlamentului și a celui mai mic partener de coaliție al lui Merkel, ministerul de Interne a propus la începutul acestei luni un proiect de lege care ar crește cerințele de securitate pentru furnizorii 5G, inclusiv acordarea acestui minister de noi competențe pentru a bloca furnizorii nesiguri de pe piață.

Cu toate acestea, nu este clar modul în care guvernul intenționează să evalueze fiabilitatea furnizorilor. Aliații lui Merkel din guvern sunt încă sceptici cu privire la orice restricție strictă privind utilizarea echipamentelor chineze.

În ceea ce privește Franța, ea a căutat să joace un rol de lider în securitatea 5G în Europa, ca parte a eforturilor de a se poziționa în primul plan al afacerilor internaționale.