SUA, vaccin împotriva chikungunya, boala transmisă de țânțarul tigru

SUA, vaccin împotriva chikungunya, boala transmisă de țânțarul tigru Dezinsecție. Sursa Foto: Arhiva EVZ

autoritățile sanitare din SUA au aprobat primul vaccin împotriva chikungunya, boala transmisă de țânțarul tigru.

vaccinulStatele Unite au aprobat joi, 9 noiembrie, primul vaccin împotriva chikungunya, boala transmisă de țânțarul tigru, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Vaccinul este dezvoltat de grupul Valneva, au anunțat autoritățile sanitare din Statele Unite ale Americii, într-un comunicat.

Cine va putea beneficia de noul vaccin

Acest vaccin, care va fi comercializat sub numele Ixchiq, este autorizat pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste, cu risc crescut de expunere la virus, a declarat Agenția pentru Medicamente din SUA (FDA).

Ne puteți urmări și pe Google News

Chikungunya, care provoacă febră și dureri articulare severe, este o boală cauzată de un virus transmis de țânțarul tigru. Acest virus este prezent în principal în regiunile tropicale.

Potrivit FDA, în ultimii 15 ani au fost înregistrate cel puțin cinci milioane de cazuri de infectare cu virusul Chikungunya.

Ce probleme produce infectarea cu Chikungunya

„Infecțiile cu virusul Chikungunya pot duce la probleme de sănătate grave și pe termen lung, în special pentru persoanele în vârstă și persoanele cu antecedente medicale”, a declarat Peter Marks, un înalt oficial al agenției americane, în comunicatul de presă.

Noul vaccin este injectat într-o singură doză și conține virusul atenuat - o tehnică standard folosită pentru alte vaccinuri.

Două studii clinice au fost efectuate în America de Nord pe câteva mii de oameni. Principalele efecte secundare sunt durerile de cap, oboseala, durerile musculare și chiar greața.

În cazuri rare, au fost observate reacții mai grave, a spus FDA. Doi participanți la studiile clinice care au primit vaccinul au necesitat spitalizare.

Când va ajunge noul vaccin și în Europa. Cerere la EMA

Compania Valneva, care a dezvoltat noul vaccin, a depus și o cerere de autorizare la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Dacă aceasta va fi aprobată, noul vaccin contra virusului Chikungunya va putea fi comercializat și pe piața farmaceutică europeană, precum și în spitalele de pe continent.

Traducerea: Rodezia Costea/RADOR RADIO ROMÂNIA/rcostea/fmatei