SUA şi Israelul testează antiaeriana Moscovei în Siria! Botezul focului, în Orientul Mijlociu: F-35 versus rachetele S-300
- Marius Bâtc ă
- 9 octombrie 2018, 00:00
Tensiunile dintre SUA şi Rusia se amplifică, pe fondul riscului de confruntare directă, generat de recentele evoluţii militare din Siria. După ameninţările cu distrugerea arsenalului nuclear rus, dezvoltat prin încălcarea Tratatului INF, SUA aduc în Orientul Mijlociu mai multe avioane F-35, ca răspuns la bateriile ruseşti S-300
Președintele Donald Trump a ordonat suplimentarea numărului de avioane stealth F-35 livrate către Israel, ca răspuns la decizia Federaţiei Ruse de a dota apărarea antiaeriană siriană cu baterii de rachete S-300. Potrivit surselor din serviciile de informaţii militare israeliene, citate de DEBKAfile, decizia a fost luată după consultările dintre Washington și Ierusalim, la cel mai înalt nivel militar, privind amenințarea crescută cu care se vor confrunta forţele aeriene israeliene, în eventualitatea unor noi raiduri împotriva ţintelor iraniene din Siria.
Potrivit sursei citate, avioanele F-35 care vor suplimenta forţele aeriene ale Israelului vor fi scoase din serviciul activ al US Air Force. În acelaşi mod a acţionat şi Moscova, atunci când a decis să doteze apărarea antiaeriană siriană cu sisteme de rachete S-300.
După anunţul din septembrie privind intenţiile Rusiei, consilierul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, John Bolton, a declarat că Statele Unite ale Americii consideră desfăşurarea rachetelor S-300 în Siria „o greşeală gravă”, care va duce la „o escaladare semnificativă” a tensiunilor din regiune. Cu toate acestea, militarii americani vor rămâne în Siria atât timp cât Iranul va avea trupe în afara graniţelor proprii, a arătat el.
De asemenea, Israelul şi-a exprimat regretul faţă de moartea echipajului rusesc, format din 15 militari, dar a susţinut că incidentul a fost provocat de incompetenţa sirienilor. Recent, un oficial al Guvernului de la Ierusalim, ministrul Naftali Bennet, membru al cabinetului de securitate al premierului Benjamin Netanyahu, a insistat că Israelul nu şi-a modificat politica de securitate şi va continua să atace forţele susţinute de Iran: „Nu vom permite Iranului să deschidă un al treilea front împotriva noastră. Vom acţiona după necesităţi”, a declarat el. Rachetele ruseşti nu vor influenţa campania aeriană a Israelului împotriva ţintelor militare iraniene pe teritoriul sirian, au reacţionat, la rândul lor, mai mulţi responsabili israelieni din domeniul Apărării, conform publicaţiei Times of Israel.
Rachetele livrate Siriei, integrate în sistemul C3 al Rusiei
Bateriile de rachete S-300, livrate Siriei, vor fi integrate în sistemul de apărare antiaeriană al Federaţiei Ruse. Potrivit publicaţiei online DEBKAfile (apropiată de serviciile de informaţii israeliene) bateriile de rachete vor fi legate la sistemul naţional C3 al Rusiei (Comandă, Control şi Comunicaţii), sistem responsabil inclusiv de combaterea eventualelor atacuri nucleare. Având în vedere această situaţie, este evident că, în viitor, în eventualitatea în care vor efectua noi raiduri aeriene asupra unor ţinte din Siria, forţele aeriene ale SUA şi Israelului nu se vor mai confrunta doar cu sistemul de comandă a apărării antiaeriene din baza rusească Khmeimim, din Latakia (Siria), ci cu complexitatea sistemului folosit pentru apărarea teritoriului Federaţiei Ruse.
Rusia a livrat Siriei un sistem de rachete sol-aer S-300. Potrivit presei internaţionale, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin că „lucrarea s-a încheiat”. Moscova şi-a anunţat intenţia de a furniza sisteme S-300 regimului de la Damasc pe 24 septembrie, după ce apărarea antiaeriană siriană a doborât un avion rusesc în timpul ripostei la un atac aerian israelian.
Netanyahu şi Putin, întâlnire pentru „coordonare militară”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu va avea o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre coordonarea militară. „În urmă cu puţin timp, am vorbit cu preşedintele Putin. Am convenit să ne întâlnim în curând pentru a continua importanta coordonare intermilitară pentru securitate”, a spus premierul israelian în debutul şedinţei săptămânale de guvern la Ierusalim. Este prima întrevedere de acest fel de când Rusia a acuzat Israelul că a doborât un avion rusesc în Siria luna trecută, transmite Agerpres, care citează agenţii de presă internaţionale. Armata rusă a acuzat Israelul pentru atacul eronat al apărării antiaeriene siriene asupra unui avion rus, deşi încerca să ţintească avioane israeliene, spunând că a fost vorba „fie o lipsă de profesionalism, fie o neglijenţă criminală”. După incident, în care au murit 15 membri ai armatei ruse, Moscova a transferat sistemul său avansat de apărare aeriană S-300 către Damasc, în ciuda obiecţiilor Israelului.