Evenimentul Zilei > International > SUA și Iran vor să se împace, dar nu găsesc drumul. Acordul nuclear stă la mijloc
SUA și Iran vor să se împace, dar nu găsesc drumul. Acordul nuclear stă la mijloc

SUA și Iran vor să se împace, dar nu găsesc drumul. Acordul nuclear stă la mijloc

SUA și Iran au de gând să găsească un numitor comun pentru revenirea la acordul nuclear. Cine face primul pas?

Este un joc de-a șoarecele și pisica între SUA și Iran. Sunt mari probleme între cele două țări, unele cu un vechi istoric, dar care au escaladat în ultimele luni. Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, a transmis că nu va ridica sancțiunile economice impuse iranienilor. Până când regimul de la Teheran nu-și va limita proporțiile programului nuclear.

SUA și Iran se invită reciproc la reconciliere

Afirmațiile liderului de la Casa Albă au fost făcute duminică. Înainte ca Ayatollah Ali Khamenei să vorbească despre revenirea țării sale la acordul nuclear din 2015. „Ca să revenim la acordul nuclear, Statele Unite ale Americii trebuie să ridice toate sancțiunile. În practică, nu în teorie, pe hârtie”. A afirmat liderul de la Teheran.

Acordul nuclear a fost semnat de cele două țări în anul 2015. Dar, în 2018, Donald Trump, lider la acea vreme în SUA, a rupt înțelegerea. Și a încercat să impună condiții mai dure. Iar iranienii au primit sancțiuni economice. Ulterior, condițiile acelui acord au început să fie încălcate constant, conform express.co.uk.

„Nici americanii, nici europenii nu au dreptul să solicite ceva Iranului”

Joe Biden vrea să readucă cele două țări la un numitor comun în ceea ce privește acest acord nuclear, unul deosebit de important. Dar, se pare că în acest moment s-a intrat într-un impas. Iar una dintre cele două țări trebuie să lase orgoliile de o parte și să facă un prim pas. Joe Biden a fost întrebat despre subiectul sancțiunilor economice îndreptate către Iran, într-un interviu acordat pentru CBS.

În cazul în care sancțiunile vor fi ridicate, Iranul are de gând să revină la vechiul acord, a transmis Ayatollah Ali Khamenei. El a mai precizată că toți iranienii își doresc acest lucru. Dar, se așteaptă ca primul semn dă vine de la Washington. „Nici americanii, nici europenii nu au dreptul să solicite ceva Iranului. Pentru că ei nu și-au respectat angajamentul din cadrul acordului”. A mai spus Ali Khameini.