SUA propune acordarea de asistență tehnică României pentru includerea mai rapidă în programul Visa Waiver
- Iulia Moraru
- 14 martie 2023, 13:16
SUA ar putea acorda asistență tehnică României, astfel încât țara noastră să fie inclusă mai repede în programul Visa Waiver. Acesta permite cetățenilor din 40 de țări să călătorească în Statele Unite pentru afaceri sau turism, pentru șederi de până la 90 de zile, fără viză.
Discuția despre programul Visa Waiver a avut loc în contextul vizitei asistentului principal adjunct al Secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentul de Stat al SUA, Dereck J. Hogan, la Palatul Victoria, acolo unde a avut o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă.
Oficialul american se află la Bucureşti pentru a participa la reuniunea Dialogului Strategic România-SUA, context în care s-a oferit ca Statele Unite să acorde sprijin tehnic țării noastre pentru programul Visa Waiver.
SUA ar putea acorda sprijin tehnic României în programul Visa Waiver
Singurul criteriu pe care țara noastră îl mai are de îndeplinit pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver este acela al reducerii ratei de refuz a vizelor pentru SUA. Țara noastră și partea americană s-au angajat la sfârșitul anului trecut să susțină împreună o campanie de comunicare publică în această direcție, potrivit Ministerului române de Externe.
Pe lângă acest subiect, între principalele subiecte discutate s-a aflat cooperarea bilaterală dintre România şi Statele Unite pe dimensiunile politică, economică şi militară.
„În ceea ce priveşte cooperarea sectorială, un loc central în cadrul discuţiilor l-a ocupat colaborarea dintre cele două părţi în domeniile energetic, IT&C şi agricultură, şeful Executivului exprimând interesul pentru atragerea unui număr cât mai mare de companii americane în vederea dezvoltării de proiecte în România”, potrivit unui comunicat.
Securitatea regională, un alt subiect abordat
Un alt subiect abordat de cele două părți a vizat situaţia de securitate regională, având în vedere războiul de durată din Ucraina. În acest context, Nicolae Ciucă a prezentat sprijinul acordat de România Ucrainei, atât din punct de vedere umanitar, economic, cât și pentru exportul de cereale.
De asemenea, s-a menționat ajutorul oferit Republicii Moldova, implicarea consistentă a ţării noastre fiind apreciată la nivelul administraţiei SUA. Printre altele, a fost analizată situaţia de securitate din regiunea Marii Negre, în contextul realizării Strategiei americane de securitate la Marea Neagră, potrivit Agerpres.