SUA cresc prezența militară în Orientul Mijlociu în contextul tensiunilor cu Iranul
- Iulia Moraru
- 22 octombrie 2023, 15:35
Sâmbătă seara, Statele Unite ale Americii au anunțat intensificarea prezenței lor militare în Orientul Mijlociu, motivând această decizie prin creșterea recentă a tensiunilor cauzate de Iran și forțele sale aliate în regiune.
Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, a anunțat în contextul conflictului din Orientul Mijlociu, că planifică dislocarea unui sistem de apărare antirachetă la altitudine mare (THAAD) și mai multe unități de baterii de rachete sol-aer Patriot în „diverse locații din întreaga regiune”.
Austin a adăugat că forţe militare „suplimentare” vor fi plasate în stare de „pre-desfăşurare”, pentru „a creşte gradul de pregătire şi capacitatea de a răspunde cât de repede este necesar”.
SUA își intensifică prezența militară în Orientul Mijlociu
Aceste inițiative vor întări cooperarea regională în ceea ce privește descurajarea. Mai mult, vor îmbunătăți securitatea forțelor americane din zonă și vor contribui la fortificarea capacității de apărare a Israelului.
Lloyd Austin a subliniat că va menține o evaluare constantă a cerințelor prezenței americane în regiune. Se va lua în considerare posibilitatea de a aloca resurse suplimentare, în funcție de necesitățile apărării.
Comandantul Departamentului Apărării a făcut cunoscută această hotărâre în urma consultărilor cu președintele Joe Biden. Însă, nu a oferit detalii cu privire la cifra exactă a forțelor militare americane adiționale ce vor fi desfășurate.
Statele Unite au deja două portavioane și grupuri de atac în estul Mediteranei. Precum și aproximativ 2000 de marinari ai Infanteriei de Marină.
Totul cu scopul de a oferi o prezență de descurajare în urma atacului terorist comis de Hamas în Israel.
Patriot, considerat cel mai performant sistem de apărare antiaeriană
Sistemul Patriot e recunoscut drept cea mai avansată tehnologie de apărare antiaeriană din arsenalul SUA. El este adesea indisponibil, cu aliați din întreaga lume ce vor să obțină acces la el.
În ceea ce privește sistemul THAAD, acesta se remarcă prin radarul său de înaltă putere. Implementarea acestui sistem de către SUA în Coreea de Sud în anul 2016 a provocat reacții neplăcute din partea Chinei.
Țara își exprima îngrijorarea cu privire la potențialul său de supraveghere asupra spațiului aerian chinez.
Decizia vine la doi ani de când SUA a retras apărarea antiaeriană din Orientul Mijlociu
Relocarea echipamentului și a personalului militar are loc la doi ani după ce administrația Biden a decis să retragă sistemele de apărare antiaeriană din Orientul Mijlociu.
Au justificat această mișcare prin dorința de a reduce tensiunile cu Iranul în acel moment, potrivit Reuters.
Într-un atac fără precedent la 7 octombrie, peste 1.400 de oameni au fost uciși pe teritoriul israelian de membri ai Hamas. În principal civili, care au fost împușcați, arși de vii sau mutilați în prima zi a atacului lansat din Fâșia Gaza de gruparea militantă palestiniană, conform autorităților israeliene.
În contraofensiva ulterioară, armata israeliană a declarat că aproximativ 1.500 de luptători Hamas au fost uciși, permițând Israelului să recâștige controlul asupra zonelor atacate.