SUA și Marea Britanie, noi atacuri asupra teroriștilor Houthi

SUA și Marea Britanie, noi atacuri asupra teroriștilor Houthi Sursa foto: defenseromania.ro

SUA și Marea Britanie au lansatb o nouă serie de atacuri aeriene comune asupra țintelor teroriștilor Houthi din Yemen.

Pentagonul a anunțat că atacurile de luni noaptea au lovit opt ​​ținte, inclusiv un loc de depozitare subteran și capacitatea de supraveghere și lansare de rachete a rebelilor Houthi.

Noi baze Houthi, distruse în atacul aerian

Loviturile aeriene vin după ce teroriștii Houthi, susținuți de Iran, au atacat nave despre care susțin că sunt legate de Israel și Occident, care tranzitează Marea Roșie. SUA și Marea Britanie au declarat că încearcă, prin aceste lovituri aeriene, să protejeze „fluxul liber al comerțului”.

O declarație comună emisă de Pentagon a confirmat „o rundă suplimentară de atacuri proporționale și necesare” împotriva Houthi. „Scopul nostru rămâne acela de a reduce tensiunile și de a restabili stabilitatea în Marea Roșie, dar reiterăm avertismentul nostru către conducerea Houthi: nu vom ezita să apărăm vieți și libera circulație a navelor comerciale într-una dintre cele mai importante căi navigabile din lume, în fața amenințărilor continue”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacurile de luni noaptea sunt a opta lovitură a SUA împotriva țintelor Houthi din Yemen și a doua operațiune comună cu Marea Britanie, după cele efectuate pe 11 ianuarie. Declarația comună mai spune că loviturile au fost susținute de Australia, Bahrain, Canada și Țările de Jos.

La acțiune au participat avioanele de luptă americane de pe portavionul USS Eisenhower / sursa: arhivă EVZ

Lovituri comune SUA-Marea Britanie

La acțiune au participat avioanele de luptă americane de pe portavionul USS Eisenhower și patru aparate Typhoon aparținând RAF, susținute de două aparate de realimentare Voyager.

„Aeronavele noastre a folosit bombe ghidate de precizie Paveway IV pentru a lovi mai multe ținte în două baze militare din vecinătatea aerodromului Sanaa. Acesteaau fost folosite pentru a opri atacurile continue și intolerabile asupra transportului internațional în Marea Roșie”, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

„În conformitate cu practica standard din Marea Britanie, a fost aplicată o analiză foarte riguroasă în planificarea loviturilor, pentru a reduce orice risc de victime civile și, ca și în cazul atacurilor anterioare, aeronavele noastre au bombardat noaptea pentru a atenua și mai mult astfel de riscuri”, a adăugat ministerul.

Iar secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a descris loviturile drept „autoapărare” împotriva „atacurilor intolerabile” ale Houthi asupra transportului comercial.

Rebel din tribul Houthi

Rebel din tribul Houthi. Sursa Foto: Dreamstime

Teroriștii Houthi, susținuți de Iran să-și continue atacurile

Dar, la zece zile de la primele lovituri aeriene ale SUA și Marii Britanii, teroriștii Houthi rămân sfidători. Ei au continuat să lanseze o varietate de proiectile asupra navelor care trec pe lângă coasta Yemenului, iar într-un caz au țintit din greșeală o navă care transporta petrol rusesc.

În cadrul Operațiuni Poseidon Archer, atacurile conduse de SUA au lovit noi ținte, după ce anterior fuseseră lovite locurile de lansare ale Houthi. Pentagonul a declarat, după primele lovituri aeriene, că au distrus rachetele exact în momentul în care erau pregătite pentru lansare. Serviciile de informații occidentale au estimat recent că cel puțin 30% din stocurile de rachete ale teroriștilor Houthi au fost distruse sau degradate.

Dar rebelii Houthi sunt aprovizionați, instruiți și sfătuiți de Iran și prietenii acestuia, precum China comunistă și regimul Putin, și par hotărâți să-și continue atacurile asupra navelor comerciale pe care le bănuiesc că ar fi deținute de companii din Israel, SUA sau Marea Britanie. Iar astfel de atacuri le aduc popularitate acasă și în întreaga lume arabă, întrucât Houthi susțin că astfel îi sprijină pe teroriștii Hamas, ca parte a „Axei de rezistență” susținută de Iran împotriva Israelului, potrivit BBC.