Evenimentul Zilei > International > SUA lovește China cu tot ce are mai bun! CIA a primit ordinul
SUA lovește China cu tot ce are mai bun! CIA a primit ordinul

SUA lovește China cu tot ce are mai bun! CIA a primit ordinul

Conform ultimelor dezvăluiri lansate de directorul CIA, William Burns, la nivelul Guvernului Statelor Unite ale Americii (SUA) s-a decis înființarea unei unități speciale a Agenției Centrale de Informații, a cărei activitate va fi dedicate amenințărilor generate de China.

Astfel, fostul diplomat care în prezent este șeful serviciului secret extern înființat în 1947 a punctat că CIA este îngrijorată din cauza faptului că „ameninţarea provine de la guvernul chinez, nu de la oameni”.

Pe fondul acestor îngrijorări, unitatea specială va monitoriza activitățile regimului comunist de la Beijing și mai atent decât s-a întâmplat până în prezent.

William Burns a confirmat joi noile măsuri. Anunțul său vine într-o perioadă în care relaţiile dintre SUA și China sunt mai tensionate ca niciodată. Conform spuselor șefului CIA. China Mission Center „intersectează toate domeniile misiunii agenţiei”.

Amintim că mai ales în ultimele luni, relaţiile dintre Washington şi Beijing s-au înrăutăţit. Aici s-a ajuns din cauza unor divergenţe existente în numeroase dosare. Printre ele se află și cel pentru nerespectarea drepturilor omului, o temă sensibilă pentru administrația de la Casă Albă.

Joe Biden și mesajele pentru China

De la preluarea mandatului, președintele Joe Biden a avut mai multe mesaje despre modul în care regimul comunist de la Beijing a reacționat cu privire la represiunea din Hong Kong. De asemenea, în atenția liderului american au fost şi provocările din Marea Chinei de Sud.

Chiar și așa, reprezentanţii celor două ţări s-au întâlnit săptămâna acesta pentru a încerca să îmbunătăţească aspectele ce țin de comunicarea bilaterală. Obiectivul principal al diplomaților din SUA și China a fost stabilirea unui cadru pentru o întâlnire virtuală între Joe Biden şi președintele Chiinei, Xi Jinping.

William Burns

Asta ar urma să se întâmple până la finalul anului. Altfel, americanii au subliniat că reorganizarea din CIA presupune şi includerea Iran Mission Center, înfiinţat de administraţia lui Donald Trump. Practic, va exista o unitate mai mare, specializată pe Orientul Mijlociu.

Atenție la Asia de Est-Pacific

În același context, unitatea consacrată Coreei a fost încorporată în cea pentru Asia de Est-Pacific. În plus, Burns a mai anunţat crearea funcţiei de Chief Technology Officer, precum şi a biroului Transnational&Technology Mission Center.

Unitatea citată are rolul de a permite CIA să aibă o abordare mai detaliată pe chestiuni precum sănătatea globală, schimbările climatice. Totodată, în atenția ei vor fi dezastrele umanitare şi disfuncţionalităţile cauzate de noile tehnologii.

De altfel, CIA a organizat şi o „celulă pentru incident”, care să ducă la elucidarea misteriosului „sindrom Havana”, despre care presa internațională a relatat că afectat numeroşi diplomaţi americani şi ofiţeri CIA.

Altfel, amintim că în iunie 2021, evz.ro scria că șeful contrainformațiilor în Ministerul Securității Statului, Dong Jingwei, a trădat China şi a plecat în SUA cu secretele Sars-Cov-2.