Din lipsa altor pârghii, democrații, minoritari în Senat, au optat în cele din urmă pentru politica scaunelor goale.

„Acesta este cel mai grăbit, partizan și cel mai puțin legitim proces de confirmare a unui judecător la Curtea Supremă din istorie”, a declarat liderul democraților, Chuck Schumer.

„Este alegerea lor, a mea este să votez”, a replicat șefa Comisiei Judiciare, Lindsey Graham, o apropiată a lui Trump, care a elogiat-o pe Barrett. Senatul se va întruni vineri în hemiciclu pentru a dezbate, în plen, numirea lui Amy Coney Barrett.

Dornic să se miște repede, președintele republican al Senatului, Mitch McConnell, își propune un vot final luni, cu opt zile înainte de alegeri.

În ciuda dezertării anunțate a doi oficiali republicani aleși, Lisa Murkowski și Susan Collins, judecătoarea Barrett ar trebui să obțină undă verde de la Senat, indispensabilă conform Constituției, scrie Le Monde.

Amy Coney Barret o va înlocui astfel pe judecătoarea progresistă Ruth Bader Ginsburg, figură de prim rang, care a murit la 18 septembrie la vârsta de 87 de ani, și va consolida majoritatea conservatoare în Curtea Supremă (șase din nouă judecători).

 

PAGINA ANTERIOARA