Sua îşi arată muschii în faţa Chinei! Acordul care încinge spiritele la Beijing

Sua îşi arată muschii în faţa Chinei! Acordul care încinge spiritele la Beijing

Statele Unite au aprobat un contract de sprijin de 100 de milioane de dolari cu Taiwan, menit să stimuleze sistemele de apărare antirachetă ale insulei pe fondul tensiunilor crescute cu China. Fondurile vor fi folosite pentru „susținerea, menținerea și îmbunătățirea” sistemului de apărare antirachetă Patriot al insulei autonome, a declarat Pentagonul.

O declarație a Agenției SUA de Cooperare pentru Securitate în Apărare (DSCA) a anunțat că a eliberat certificarea necesară notificând Congresul în urma aprobării Departamentului de Stat pentru vânzare, care a fost solicitată de ambasada de facto a Taiwanului la Washington.

Actualizările sistemului de apărare aeriană Patriot ar „ajuta la îmbunătățirea securității destinatarului și ar ajuta la menținerea stabilității politice, echilibrului militar, economic și a progresului în regiune”, a spus DSCA într-un comunicat.

„Această vânzare propusă servește intereselor naționale, economice și de securitate ale SUA, sprijinind eforturile continue ale beneficiarului de a-și moderniza forțele armate și de a menține o capacitate defensivă credibilă”, a spus agenția.

Ne puteți urmări și pe Google News

China revendică Taiwanul ca fiind al său și a intensificat presiunea asupra insulei încă de când Tsai Ing-wen a fost aleasă pentru prima dată președinte în 2016. Beijingul nu a exclus folosirea forței pentru a prelua insula având acţiuni aeriene repetate pe cerul Taiwanului, zona de apărare.

Ministerul de Externe al Taiwanului a salutat decizia SUA

„În fața expansiunii militare continue a Chinei și a acțiunilor provocatoare, țara noastră își va menține securitatea națională cu o apărare solidă și va continua să aprofundeze parteneriatul strâns de securitate dintre Taiwan și Statele Unite”, se arată într-un comunicat.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că decizia de a obţine rachete Patriot mai noi a fost luată în timpul unei întâlniri din 2019 cu oficiali americani din administrația președintelui Donald Trump.

Ministerul a spus că acordul este de așteptat să „intre în vigoare” în termen de o lună. La fel ca majoritatea țărilor, SUA nu au relații oficiale cu Taiwan, dar Washingtonul este obligat prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra.

Tsai lucrează la modernizarea armatei din Taiwan pentru a-și spori capacitatea de „ război asimetric ”, care este conceput pentru a face orice atac chinezesc mai dificil și mai costisitor.

Insula guvernată democratic s-a plâns de misiunile repetate ale forţelor aeriene chineze în zona sa de apărare aeriană, parte a ceea ce Washingtonul consideră a fi un efort al Beijingului de a face presiuni asupra Taipei pentru a accepta suveranitatea sa.

Ambasadorul Chinei în Statele Unite a declarat că cele două superputeri ar putea ajunge la un conflict militar dacă Washingtonul încurajează independența Taiwanului, informează aljazeera.com.