Japonia renunţă la costisitorul sistem american de apărare cu rachete bazat la sol

Japonia renunţă la costisitorul sistem american de apărare cu rachete bazat la sol

THE NEW YORK TIMES (SUA. Ministerul japonez al Apărării a anunţat luni că a decis să oprească planul nepopular de amplasare a două costisitoare sisteme americane de apărare cu rachete bazate la sol, menite a spori capabilitatea ţării de a respinge ameninţările venite dinspre Coreea de Nord.

Ministrul Apărării, Taro Kono le-a spus reporterilor că a decis să "stopeze procesul de desfăşurare" a sistemelor Aegis Ashore după ce s-a constatat că securitatea uneia din cele două comunităţi care urmau să le găzduiască nu putea fi asigurată fără o reproiectare hardware care ar necesita prea mult timp şi ar fi prea scumpă.

"Având în vedere costul şi timpul necesitat, nu am avut încotro şi am ajuns la concluzia că planul nu este logic", a spus Kono. Guvernul japonez a aprobat în 2017 adăugarea celor două sisteme de apărare cu rachete pentru impulsionarea structurilor de apărare curente ale ţării care constau din distrugătoare navale echipate cu rachete Aegis şi rachete Patriot amplasate la sol.

Oficialităţi din sfera apărării au spus că cele două unităţi Aegis Ashore ar putea acoperi întregul teritoriu al Japoniei, de la o staţie din Yamaguchi din sud până la o alta din Akita în nord. Guvernul premierului Shinzo Abe va trebui acum să reconsidere programul de apărare cu rachete al Japoniei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Planul de amplasare a celor două sisteme de apărare cu rachete s-a confruntat deja cu o serie de obstacole, inclusiv cu dubiile referitor la selectarea unuia din cele două amplasamente, creşteri repetate ale costurilor estimate care au ajuns la 450 de miliarde de yeni (4,1 miliarde de dolari) pentru cei 30 de ani de funcţionare şi întreţinere a lor, şi preocupări legate de siguranţă care au declanşat opoziţia locală.

Criticii au mai spus că sistemele urmau să intercepteze rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune pentru a le împiedica să lovească teritoriile Guam sau Hawaii, nefiind destinate autoapărării Japoniei, ceea ce este posibil să fi interferat cu constituţia ţării care prevede renunţarea la război.

Kono a spus că Japonia a cheltuit deja 180 de miliarde de yeni (1,7 miliarde de dolari) pentru aceste sisteme, dar că nu totul va fi irosit deoarece sistemul este compatibil cu cele folosite pe distrugătoarele japoneze.

Până la urmă, incapacitatea garantării siguranţei comunităţii din Yamaguchi a fost factorul care a dus la anularea contractului. Oficialităţi ale apărării promiseseră că orice relee de detonare folosite pentru interceptarea unei rachete care survolează Japonia urmau să cadă doar în incinta unei baze militare de acolo, iar asigurarea unei căderi lipsite de riscuri a boosterelor în interiorul bazei se dovedea imposibilă având în vedere proiectul curent al sistemelor, a spus Komo.

Japonia a ales Aegis Ashore în detrimentul unui sistem Thermal High-Altitude Area Defense (THAAD) din cauza preţului mai mic şi versatilităţii sale. Amplasarea unui sistem THAAD în Coreea de Sud a declanşat proteste în China, Beijingul considerându-l ca o ameninţare la adresa securităţii. SUA au instalat sistemul fixat la sol Aegis Ashore în România şi Polonia, iar Japonia urma să fie a treia ţară gazdă a sistemului. (Rador)