SUA, îngrijorate cu privire la Transnistria! Sunt posibile tentative de escaladare

SUA, îngrijorate cu privire la Transnistria! Sunt posibile tentative de escaladare Transnistria. Sursa foto: Arhiva EVZ

Atacurile care au avut loc la începutul acestei săptămâni în regiunea separatistă rusă Transnistria, pe teritoriul Republicii Moldova, stârnesc temerile deschiderii unui nou front în conflictul început în Ucraina, front care riscă să se extindă și în Moldova. SUA a tras un semnal de alarmă în acest sens afirmând că sunt posibile şi alte escaladări din partea armatei ruse.

Reamintim că au  fost două explozii de origine necunoscută au lovit centrul rus de transmisii radio, la 12 kilometri de granița cu Ucraina. Alte incidente similare au fost raportate în regiune, unde se află aproximativ 1.500 de militari ruși.

E clar că este o mișcare rusă - acuză președintele ucrainean Volodimir Zelenski - acolo lucrează forțele speciale ale Rusiei, nu sunt doar știri false. În plus, mai există şi un alt motiv: vor să destabilizeze regiunea și să amenințe Moldova, arătându-i că dacă va sprijini Ucraina vor exista consecințe.

Liderul auto-proclamei republici autonome pro-ruse, Vadim Krasnoselsky, acuză fără ezitare Kievul de aceste atacuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacuri sub steag fals?

Statele Unite au avertizat în mod repetat că Rusia ar putea lansa atacuri sub steag fals, dând vina pe Ucraina pentru a putea trimite armata în statele vecine.

Marţi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a abordat această chestiune: „Împărtășim apelul la calm lansat de Guvernul Republicii Moldova în fața acestor incidente – a spus el – Susținem pe deplin integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova. Îi respectăm neutralitatea garantată constituțional. Nu cunoaștem toate detaliile incidentelor de ieri, dar rămânem îngrijorați de posibilitatea oricărei posibile tentative de escaladare”.

Rusia a recunoscut că vrea să creeze un coridor de la Donbas până la peninsula Crimeea și că nu se va opri până nu va cuceri sudul Ucrainei și îl va alipi de regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Moldova.

Îngrijorarea Chişinăului

Moldova se teme de „provocările” care vizează extinderea războiului din Ucraina pe teritoriul său și și-a alertat deja forțele de securitate, ridicând la maximum alarma terorismului.

După grenadele împotriva Ministerului Securității de Stat din autoproclamata capitală Tiraspol - pustie în Lunea Paştelui și deci fără victime - marţi, a sosit rândul antenelor de radiodifuziune rusești să fie distruse, la fel şi o unitate militară.

Nici aici nu au fost răniți, însă tensiunea este de așa natură încât, la fel ca şi la Chișinău, guvernul separatist a decis să intensifice alerta de terorism la nivelul roșu și să anuleze parada din 9 mai, care sărbătorește victoria Uniunii Sovietice împotriva Nazismului, o dată simbolică pentru Rusia lui Vladimir Putin.

Zona militarizată

Pe fâșia de pământ care desparte Moldova de Ucraina și care de la căderea URSS își revendică independența faţă de Moscova sunt dislocaţi 1500 de soldaţi ruşi. Un contingent care – cel puțin în intențiile inițiale ale lui Putin – ar fi trebuit să contribuie la strângerea sudului Ucrainei într-un fel de clește, privându-l de acces la mare și creând un singur coridor terestru la Marea Neagră care ar include și Crimeea.

La mijloc s-ar afla Mariupol la est și Odesa la vest de peninsula deja anexată în 2014. În cel mai important oraș-port al țării, aflat la câteva zeci de kilometri de Transnistria și lovit puternic sâmbătă de un raid rusesc, alerta este foarte mare.

Schimb de acuzații

Schimbul reciproc de acuzații este un dans frenetic. „Urmele atacurilor teroriste din Transnistria duc în Ucraina”, a spus categoric Krasnoselsky, în timp ce Kievul a negat deja orice implicare în atacurile de marţi.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit despre „tensiuni între diverse forțe din regiune care sunt interesate de destabilizare”. „Acest lucru pune regiunea transnistreană într-o poziție vulnerabilă și creează riscuri pentru Moldova”, a avertizat Sandu după prezidarea Consiliului Național de Securitate.

La rândul său, Kremlinul a anunţat că „monitorizează îndeaproape” situația care stârnește „îngrijorare”, excluzând în acest moment o discuţie între Putin și liderul de la Chișinău, care a primit în schimb sprijin și solidaritate din partea capitalelor europene.

Prudenţa internaţională

De la Ramstein, sediul summitului de război convocat de SUA cu aliații săi, la întoarcerea sa de la Kiev, șeful Pentagonului Lloyd Austin a spus doar că Washingtonul „examinează în continuare cauzele exploziilor din Moldova”.

Nici măcar Bruxelles-ul nu se dezechilibrează: Comisia Europeană urmărește cu „îngrijorare” evoluția situaţiei din Transnistria și „rămâne pe deplin angajată în facilitarea unei soluții pașnice” între Chișinău și regiunea secesionistă.

În trecutul recent în estul Ucrainei s-au tot văzut atât provocări, cât şi acuzații. Din acest motiv, cuvintele deputatului rus Andrei Rudenko sună acum și mai amenințător: „Rusia ar vrea să evite un scenariu care ar implica intervenția sa în Transnistria”, informează RADOR.