Editura Evenimentul si Capital

SUA avertizează asupra atacurilor Rusiei la adresa democrației occidentale

Vladimir Putin se pregătește pentru un nou mandat la Kremlin, în urma alegerilor din martie 2018. FOTO: AGERPRES
Autor: | | 9 Comentarii | 1159 Vizualizari

Un raport al democraților din Congresul american, adresat Comisiei de Relații Externe, referitor la „Atacul asimetric al lui Putin asupra democrației în Rusia și Europa. Implicații pentru securitatea națională a SUA” relevă, în 205 pagini, cum controlează Kremlinul societatea rusă și o influențează pe cea europeană

Guvernul lui Vladimir Putin s-a angajat, de mai mulți ani, într-o agresiune neobosită pentru subminarea democrației și a statului de drept în Europa și SUA, arată documentul citat, care adaugă că liderul de la Kremlin folosește un arsenal asimetric care include invazii militare, atacuri cibernetice, dezinformare, sprijin pentru grupări politice extremiste și transformarea în „arme” a resurselor energetice, crimei organizate și corupției.

În timp, atacurile s-au intensificat, au luat amploare și au devenit mai complexe.

Dacă SUA nu acționează de urgență, pentru a răspunde acestor amenințări regimul de la Moscova va fi încurajat să continue aceste practici, explică senatorii democrați. Rusia va continua să-și folosească arsenalul inclusiv în alegerile din SUA, din 2018 (pentru Congres) și 2020 (prezidențiale).

Lecții pentru SUA

Mai multe state din Europa au remarcat eforturile Kremlinului, de a interveni în alegerile din SUA din 2016, și au realizat care este pericolul pe care îl reprezintă pentru democrațiile lor. Au luat măsuri pentru a crește rezistența în fața agresiunii lui Putin, iar aceste măsuri pot reprezenta lecții pentru SUA, precizează sursa citată.

Raportul recomandă o serie de măsuri pe care să le ia Statele Unite, atât la nivelul guvernului, cât și al societății civile și al sectorului privat - în cooperare cu aliații săi să stabilească normele, pe termen lung, prin care să fie netrualizate eforturile de subminare a democrației. Pentru asta este nevoie de sprijinul președintelui american, altfel orice efort în această direcție va fi inutil.

Se face o distincție importantă între regimul corupt al lui Putin și poporul rus. Mulți cetățeni ruși doresc un guvern transparent și răspunzător pentru actele sale, un stat de drept și „noi sperăm să avem relații mai bune cu un guvern rus care să îndeplinească aceste cereri”.

Referire la România

Până atunci, însă, SUA trebuie să lucreze cu aliații, pentru a construi o apărare în fața arsenalului asimetric al lui Putin.

Raportul citează date, informații preluate din articole de presă, anchete, alte rapoarte, declarații etc pe această temă, publicate în Statele Unite și Europa.

În ceea ce privește România, raportul are puține referințe, prima fiind cea despre preoții ortodocși, care ar fi fost plătiți de ruși pentru a încuraja protestele față de exploatarea aurului la Roșia Montană și exploatarea gazelor de șist.

Informația este preluată dintr-un material semnat de Sam Jones et al., sub titlul „NATO susține că Moscova finanțează protestele față de grupurile care vor exploatarea resurselor”, publicat în 19 iunie 2014 în Financial Times.

Potrivit unui raport al Chatham House, în Ucraina, Georgia și Armenia, comitetul preoților ortodocși, pe modelul celor din Rusia, au lansat atacuri asupra grupurilor pentru drepturile femeilor sau ale homosexualilor.

Aceste comitete „susțineau că egalitatea de gen din Occident intenționează să extindă homosexualitatea în Europa de Est, dând vina pe SUA și UE, pentru slăbirea sănătății morale a societăților lor”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro

Rubato

24,00Lei

Zăpada

38,00Lei

Viscolul

24,00Lei

libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI