SUA avertizează asupra atacurilor Rusiei la adresa democrației occidentale

SUA avertizează asupra atacurilor Rusiei la adresa democrației occidentale

Un raport al democraților din Congresul american, adresat Comisiei de Relații Externe, referitor la „Atacul asimetric al lui Putin asupra democrației în Rusia și Europa. Implicații pentru securitatea națională a SUA” relevă, în 205 pagini, cum controlează Kremlinul societatea rusă și o influențează pe cea europeană

Guvernul lui Vladimir Putin s-a angajat, de mai mulți ani, într-o agresiune neobosită pentru subminarea democrației și a statului de drept în Europa și SUA, arată documentul citat, care adaugă că liderul de la Kremlin folosește un arsenal asimetric care include invazii militare, atacuri cibernetice, dezinformare, sprijin pentru grupări politice extremiste și transformarea în „arme” a resurselor energetice, crimei organizate și corupției.

În timp, atacurile s-au intensificat, au luat amploare și au devenit mai complexe.

Dacă SUA nu acționează de urgență, pentru a răspunde acestor amenințări regimul de la Moscova va fi încurajat să continue aceste practici, explică senatorii democrați. Rusia va continua să-și folosească arsenalul inclusiv în alegerile din SUA, din 2018 (pentru Congres) și 2020 (prezidențiale).

Ne puteți urmări și pe Google News

Lecții pentru SUA

Mai multe state din Europa au remarcat eforturile Kremlinului, de a interveni în alegerile din SUA din 2016, și au realizat care este pericolul pe care îl reprezintă pentru democrațiile lor. Au luat măsuri pentru a crește rezistența în fața agresiunii lui Putin, iar aceste măsuri pot reprezenta lecții pentru SUA, precizează sursa citată.

Raportul recomandă o serie de măsuri pe care să le ia Statele Unite, atât la nivelul guvernului, cât și al societății civile și al sectorului privat - în cooperare cu aliații săi să stabilească normele, pe termen lung, prin care să fie netrualizate eforturile de subminare a democrației. Pentru asta este nevoie de sprijinul președintelui american, altfel orice efort în această direcție va fi inutil.

Se face o distincție importantă între regimul corupt al lui Putin și poporul rus. Mulți cetățeni ruși doresc un guvern transparent și răspunzător pentru actele sale, un stat de drept și „noi sperăm să avem relații mai bune cu un guvern rus care să îndeplinească aceste cereri”.

Referire la România

Până atunci, însă, SUA trebuie să lucreze cu aliații, pentru a construi o apărare în fața arsenalului asimetric al lui Putin.

Raportul citează date, informații preluate din articole de presă, anchete, alte rapoarte, declarații etc pe această temă, publicate în Statele Unite și Europa.

În ceea ce privește România, raportul are puține referințe, prima fiind cea despre preoții ortodocși, care ar fi fost plătiți de ruși pentru a încuraja protestele față de exploatarea aurului la Roșia Montană și exploatarea gazelor de șist.

Informația este preluată dintr-un material semnat de Sam Jones et al., sub titlul „NATO susține că Moscova finanțează protestele față de grupurile care vor exploatarea resurselor”, publicat în 19 iunie 2014 în Financial Times.

Potrivit unui raport al Chatham House, în Ucraina, Georgia și Armenia, comitetul preoților ortodocși, pe modelul celor din Rusia, au lansat atacuri asupra grupurilor pentru drepturile femeilor sau ale homosexualilor.

Aceste comitete „susțineau că egalitatea de gen din Occident intenționează să extindă homosexualitatea în Europa de Est, dând vina pe SUA și UE, pentru slăbirea sănătății morale a societăților lor”.

Nord Stream 2

Documentul notează că Biserica Ortodoxă Rusă ar fi susținută financiar puternic de oligarhi legați de Kremlin, precum Konstantin Malofeev și Vladimir Yakunin, ambii aflați sub sancțiuni impuse de SUA. În Republica Moldova, unii preoți au încercat să împiedice integrarea țării în UE, susținând, printre altele, că pașapoartele biometrice din UE sunt „sataniste”, iar preoți din Muntenegru ar fi luptat împotriva integrării țării în NATO. În vara lui 2016, liderii din câteva state central și est europene, printre care și România, s-au declarat îngrijorați de conducta Nord Stream 2, care ar avea „consecințe geopolitice destabilizatoare” și „ar aduce riscuri pentru securitatea energetică”, crescând dependența țărilor din estul Europei față de gazul rusesc.

Implicarea Rusiei în alegeri sau referendumuri europene după 2004

Descriind pe zeci de pagini trecutul lui Putin, mecanismele puterii din Rusia, cum funcționează guvernul rus sub controlul strict al Kremlinului, împreună cu grupurile de interese din jurul președintelui, raportul vorbește și despre controlul sectorului energetic, al băncilor de stat și al serviciilor de securitate.

Libertatea presei

Raportul amintește despre distribuirea de știri false și comentarii ale „trolilor”, plătiți pentru a răspândi anumite idei pe internet.

Kremlinul folosește programe software pentru a monitoriza sentimentul utilizatorilor de internet și pune pe social media propriul conținut pro-Kremlin, inclusiv în materiale legate de modă sau diete.

Din 2014, legea permite autorităților ruse să blocheze siteurile considerate extremiste sau că ar amenința ordinea publică, ceea ce a rezultat într-un blocaj a trei mari siteuri ale opoziției și a blogului activistului Alexey Navalny.

Instrumentele lui Putin

Președintele are la dispoziție resurse diverse, precum: serviciile de securitate, posturile tv, pseudoagențiile de presă, rețelele de socializare, companii private sau de stat, grupuri de crimă organizate, think-tank-uri și fundații speciale și grupuri religioase. Se folosesc campanii de dezinformare, pentru a discredita politicieni și instituții democratice, iar prin corupție sunt influențați politicienii.

Departamentul de Stat a scris, într-un raport, că eforturile Kremlinului de a influența alegerile și referendumurile din Europa includ sprijin pentru partide de extrema dreaptă sau stângă, finanțare pentru anumite ONG-uri, investiții mici, secrete în sectoare cheie, exploatând disensiunile interne din țările respective. O analiză a German Marshal Fund a descoperit că guvernul rus a folosit atacuri cibernetice, dezinformare și mijloace financiare pentru a interfera cu afacerile interne din 27 de țări din Europa și America de Nord, încă din 2004.