

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat afirmă că administrația Biden folosește o varietate de instrumente, inclusiv sancțiuni, pentru a contracara continuarea avansării programului de rachete balistice al Teheranului. „Dezvoltarea și proliferarea rachetelor balistice de către Iran reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității regionale și internaționale și rămân o provocare semnificativă în materie de neproliferare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, în timpul unei conferințe de presă.
„Continuăm să folosim o varietate de instrumente de neproliferare, inclusiv sancțiuni, pentru a contracara avansarea în continuare a programului de rachete balistice al Iranului și capacitatea sa de a prolifera rachete și tehnologii conexe către alții”, a adăugat el, citat de presa israeliană.
Noua rachetă Kheibar va avea o rază de acțiune de 2.000 de kilometri – suficient de lungă pentru a lovi zone din Israel – și va putea transporta focoase cu o greutate de peste o tonă, a precizat Ministerul iranian al Apărării. Numele său face referire la vechiul oraș Khaybar – situat în actuala Arabie Saudită – cunoscut pentru o bătălie decisivă din secolul al VII-lea, în care armata profetului Mahomed a învins miile de soldați evrei. Potrivit presei iraniene controlate de stat, viteza rachetei tactice de mare mobilitate „poate atinge Mach 16 în afara atmosferei și Mach 8 în atmosferă”.
Dezvăluirea a avut loc în condițiile în care discuțiile rămân în impas cu privire la restabilirea acordului nuclear prin care Iranul a promis că își va reduce activitățile în schimbul reducerii sancțiunilor. Acordul din 2015, ignorat de fostul președinte american Donald Trump și criticat de Israel, nu a luat în considerare în mod direct programul de rachete al Iranului. Administrația președintelui american Joe Biden a renunțat în mare parte la ideile de reducere a sancțiunilor în cadrul unui acord, mai ales după ce Iranul a fost măturat de proteste majore împotriva conducerii religioase. „Un Iran cu o armă nucleară ar acționa probabil și mai provocator și de aceea suntem atât de angajați să împiedicăm Iranul să dobândească arme nucleare”, a declarat Miller.
Marți, șeful Marelui Stat Major al armmatei israeliene, generalul Herzi Halevi a avertizat că Iranul se apropie de punctul în care Israelul va fi obligat să acționeze împotriva programului său nuclear. „Iranul a făcut mai multe progrese în îmbogățirea uraniului decât oricând înainte. De asemenea, examinăm îndeaproape și alte aspecte ale căii [iranienilor] către capacitatea nucleară”, a declarat Herzi la o conferință găzduită de Institutul pentru Politică și Strategie al Universității Reichman din Herzliya. „Fără a intra în detalii, există posibile evoluții negative la orizont care ar putea determina luarea de măsuri”, a spus Halevi.
Israelul vede Iranul ca pe o amenințare existențială și a declarat în repetate rânduri că va acționa singur dacă va fi necesar pentru a împiedica Republica Islamică să obțină arme nucleare, inclusiv un atac asupra instalațiilor sale.