SUA ar apăra Taiwanul cu orice preț, în cazul unui atac al Chinei. Președintele Joe Biden, mesaj tranșant

SUA ar apăra Taiwanul cu orice preț, în cazul unui atac al Chinei. Președintele Joe Biden, mesaj tranșant Sursa: Facebook/ Joe Biden

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că americanii vor apăra insula Taiwan în eventualitatea unui „atac fără precedent" lansat din partea Chinei.

Într-un interviu acordat pentru CBS, Joe Biden a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat dacă asta înseamnă că forțele americane vor fi cele care vor apăra Taiwanul.

Politică duplicitară a SUA cu privire la Taiwan

După apariția interviului în cauză, Casa Albă a dorit să precizeze că politica SUA nu s-a schimbat. De altfel, politica Washingtonului a fost mai mereu una de o „ambiguitate strategică”, după cum reiese din afirmațiile liderului SUA.

„Există o politică a unei singure Chine, iar Taiwanul își face propriile judecăți cu privire la independența sa. Noi nu ne amestecăm, nu încurajăm independența- aceasta este decizia lor", a declarat Joe Biden.

Ne puteți urmări și pe Google News

Insula autonomă Taiwan se află în largul coastei de est a Chinei, fiind revendicată de Beijing, care afirmă că este parte a teritoriului său. SUA s-a implicat fervent în această chestiune de politică externă, însă la nivel declarativ a susținut politica „o singură China", văzută drept o piatră de temelie a relațiilor bilaterale cu Beijingul.

Relații comerciale strânse între SUA și Taiwan. Se vinde armament

Potrivit acestei politici, Taiwanul este parte din teritoriul Chinei, mai exact SUA nu recunosc acest teritoriu drept stat independent și nu întrețin legături la nivel diplomatic cu liderii insulari. Totuși, relațiile comerciale dintre SUA și taiwanezi sunt unele strânse. Americanii vând arme Taiwanului, în temeiul Legii privind relațiile cu acest stat nerecunoscut, care prevăd că SUA poate să furnizeze insulei mijloacele militare pentru a se apăra.

Președintele american Joe Biden a declarat ceva similar și în luna mai, atunci când promitea că va furniza sprijin militar pentru a apăra Taiwanul în caz de atac. Și la acel moment Casa Albă a intervenit rapid, declarând că nu există nicio abatere de la politica americană de lungă durată.

„Președintele a mai spus acest lucru, inclusiv la Tokyo, la începutul acestui an. Tot atunci a precizat clar că politica noastră privind Taiwanul nu s-a schimbat. Acest lucru rămâne valabil", a transmis Casa Albă la vremea respectivă. De altfel, Joe Biden a mai promis ajutor militar Taiwanului și în luna octombrie 2021.

Tensiuni între SUA și China din cauza insulei Taiwan

În septembrie, SUA au aprobat un transfer de armament și apărare antirachetă în valoare de 1,1 miliarde de dolari (circa 955 milioane de lire sterline) pentru Taiwan, provocând furia Chinei.

Tensiunile dintre SUA și China au escaladat după ce președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a efectuat o vizită pe insulă în august, o călătorie despre care chiar Joe Biden a afirmat că nu este „o idee bună".

Drept răspuns la vizita indezirabilă a lui Nancy Pelosi în Taiwan, China a organizat o blocadă militară timp de cinci zile în jurul insulei. Statele Unite au declarat atunci că au lansat rachete deasupra insulei, dar Beijingul nu a confirmat acest lucru, în vreme ce Taiwanul a transmis că rachetele lansate de chinezi au zburat la mare înălțime în atmosferă, nefiind o amenințare pentru ei, conform BBC.