Un nou studiu arată cât de periculoasă este tulpina britanică. Oamenii de ştiiţă spun că varianta este mult mai mortală decât s-a crezut inițial.
Un nou studiu arată cât de periculoasă este tulpina britanică. Studiul avertizează asupra pericolului cu provire la noua tulpină care se răspândeşte şi în România. Varianta extrem de infecțioasă a noului coronavirus care este predominant în Regatul Unit.
Tulpina britanică de coronavirus prezintă o rată de mortalitate cu 30%-100% mai mare în comparaţie cu tulpinile pe care le ştim deja.
Un studiu apărut în British Medical Journal aduce date noi și îngrijorătoare despre letalitatea așa-numitei variante britanice de COVID-19.
Un nou studiu arată cât de periculoasă este tulpina britanică
Cercetările au fost realizate pe 54.906 de pacienți infectați cu această variantă, a cărei denumire științifică este B.1.1.7.
Rezultatele indică faptul că mortalitatea în rândurile pacienților monitorizați a fost cu 30% până la 100% mai mare, comparativ cu mortalitatea variantei de COVID-19 dominante în primele etape ale pandemiei.
Varianta de COVID cu mortalitate dublă, depistată în peste 100 de țări. Din grupul de studiu al celor infectați cu B.1.1.7 au murit 227 de pacienți. Comparativ cu 141 de decese în rândul unui populații similare de pacienți, infectați cu vechea tulpină.
Despre varianta britanică de COVID se știe că a fost depistată până acum în peste 100 de țări. Ea are 23 de mutații genetice care o ajută să se răspândească mai ușor și mai repede.
Varianta Kent poate fi cu 70% mai transmisibilă
Ultimele cifre sugerează, de asemenea, că femeile sunt din ce în ce mai expuse riscului, comparativ cu tulpina originală de coronavirus în primul val.
Cercetătorii spun că este cu până la 40%-70% mai transmisibilă decât variantele depsitate anterior. Amploarea pericolului versiunii britanice crește considerabil dacă adăugăm și mortalitatea dublă față de a virusului original, așa cum indică studiul din British Medical Journal.
Experții au spus anterior că tulpina B.1.1.7 ar putea fi cu 30 - 70% mai infecțioasă decât alte variante. După ce a fost detectată pentru prima dată în septembrie, a devenit rapid varianta dominantă în Marea Britanie.
”Amenințarea variantei B.1.1.7 ar trebui să fie luată în serios dacă legăm mortalitatea și de rata de răspândire”, a avertizat Robert Challen, co-autorul al studiului.
Varianta s-a răspândit și în alte părți ale lumii foarte rapid
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 83 de țări au raportat cazuri de tulpină. A fost detectat pe fiecare continent de pe Pământ, cu excepția Antarcticii.
Cercetările sugerează că cele două vaccinuri COVID-19 utilizate în Marea Britanie - dezvoltate de Pfizer / BioNTech și AstraZeneca - oferă o anumită protecție împotriva B.1.1.7.
Dar răspândirea variantei s-a adăugat totuși temerilor legate de mutațiile emergente ale noului coronavirus. Preocuparea a fost sporită de alte două tulpini extrem de infecțioase aflate în circulație - așa-numitele variante braziliene și sud-africane, cunoscute de oamenii de știință sub numele de 20I / 501Y.V2 sau respectiv B.1.351 și P.1, se arată în studiul publicat în prestigioasa revistă.