Studiu Israel: Doza a treia de vaccin crește spectaculos protecția împotriva Omicron

Studiu Israel: Doza a treia de vaccin crește spectaculos protecția împotriva Omicron sursa: Tobias Arhelger | Dreamstime.com

Un studiu israelian realizat la Centrul Medical Sheba pare să susțină concluziile Pfizer și BioNTech. Conform acestuia, trei doze din vaccinul lor, adică două doze și un rapel, ba chiar și programul inițial cu două injecții, oferă o protecție puternică împotriva variantei Omicron, a raportat Reuters, citat de The Hill.

Probele de sânge de la 20 de persoane care au primit o a treia injecție cu vaccinul Pfizer în urmă cu o lună și cele de la 20 de persoane care au primit o a doua doză de vaccin între cinci și șase luni în urmă au fost analizate de cercetătorii de la Laboratorul Central de Virologie al Ministerului Sănătății din Israel și Centrul Medical Sheba, potrivit publicației The Hill, care a citat Reuters.

Directorul Unității de Boli Infecțioase de la Centrul Medical Sheba, Gili Regev-Yochay, a spus că, deși nu a existat o capacitate de neutralizare împotriva variantei Omicron la cei care au primit a doua vaccinare în urmă cu cinci sau șase luni, „vestea bună este că, cu doza de rapel (protecția) crește de aproximativ o sută de ori”, a scris The Hill. „Există o protecție semnificativă după administrarea dozei de rapel”, a adăugat ea.

Totuși, ea a mai spus că protecția oferită împotriva Omicronului „este mai mică decât capacitatea de neutralizare împotriva Deltei, de aproximativ patru ori mai mică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La începutul acestei săptămâni, Pfizer și BioNTech au spus că varianta omicron a fost neutralizată de o serie de trei doze din vaccinurile lor, conform studiilor lor preliminare.

Cu cât crește protecția împotriva noi variante

„Deși două doze de vaccin pot oferi în continuare protecție împotriva bolilor severe cauzate de tulpina Omicron, reiese clar din aceste date preliminare că protecția este îmbunătățită cu o a treia doză de vaccin”, a spus CEO-ul și președintele Pfizer, Albert Bourla.

„Asigurarea că sunt mai mulți oameni sunt vaccinați complet cu primele două serii de doze și un rapel rămâne cel mai bun curs de acțiune pentru a preveni răspândirea COVID-19”, a menționat Bourla.

Varianta Omicron a fost detectată pentru prima dată luna trecută în Africa de Sud și a determinat rapid un număr de țări să pună în aplicare restricții de călătorie împotriva țărilor din Africa de Sud, în speranța de a limita răspândirea acesteia.

Rapoartele inițiale din surse, inclusiv Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) indică faptul că cazurile de COVID-19 cauzate de noua variantă sunt mai puțin severe decât cele cauzate de alte tulpini ale virusului. Dar cercetătorii CDC au avertizat că „chiar dacă majoritatea infecțiilor sunt ușoare, o variantă foarte transmisibilă ar putea duce la suficiente cazuri pentru a copleși sistemele de sănătate”.