Studiu îngrijorător. Doi din trei români nu reușesc să economisească nimic. Cum fac față prețurilor uriașe

Studiu îngrijorător. Doi din trei români nu reușesc să economisească nimic. Cum fac față prețurilor uriașe Sursă: arhiva EVZ

Un studiu arată că peste 66% din români nu au reușit să economisească nimic din salariu, iar aproape 53% adună greu bani din ce câștigă. Prețurile sunt din ce în ce mai mari, iar oamenii nu fac față situației.

„66,5% dintre români declară că nu au nici un fel de economii. Dintre cei care eu reușit să pună bani de-o parte, cei mai mulți (77,6%) au economii de-o viață sub 10 000 de euro”, arată datele unui sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

La polul opus, economii de peste 20.000 de euro reușesc să aibă doar 9,8% dintre respondenți.

Românii au dezvăluit și câți bani reușesc să adune lunar: 52,8% dintre cei chestionați afirmă că nu reușesc să pună bani deoparte, 21,8% economisesc sub 300 lei, 13,6% între 300 de lei și 600 de lei, 5,8% între 600 de lei și 1.000 de lei. Doar 6% reușesc să economisească lunar sume peste 1.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Lightkeeper | Dreamstime.com

Potrivit răspunsurilor, 49,7% dintre respondenți economisesc în numerar, în lei. Urmează conturile curente, preferate de 20,3% dintre respondenți. 11,95% preferă economisirea cash în valută (euro/dolari), peste ponderea celor care oprează pentru depozite bancare – 11,25%. Doar 4,9% dintre respondenți își plasează fondurile în acțiuni și fonduri de investiții. Deși este un domeniu relativ nou, 1,9% dintre respondenți au investit în cryptomonede.

Cum se descurcă românii cu banii

Mulți au declarat că nu fac față cheltuielilor, în special celor neprevăzute. 55,4% dintre români declară că nu dispun de rezerve financiare. În ceea ce privește fondul pentru situații neprevăzute, recomandat să acopere cheltuielile și ratele pe 3 luni, 71,7% dintre respondenți susțin că nu dispun de astfel de resurse și doar 28,3% și-au constituit un astfel de fond.

63,6% dintre cei chestionați spun că își urmăresc lunar bugetul de venituri și cheltuieli, 17,1% spun că fac acest lucru doar în unele luni, iar 19,3% își urmăresc bugetul rareori sau niciodată.

Pentru 50,4% dintre respondenți, banii se termină rapid, iar 41,9% din cei chestionați sunt nevoiți să renunțe la cheltuieli opționale cum ar fi ieșirile la restaurant și cumpărăturile la mall. 22,2% spun că fac cumpărături din impuls și că nu pot să economisească nimic.

Conform studiului, 42% dintre respondenți spun că au deja credite în derulare. Peste 30% dintre îndatorați au contractat împrumuturi pentru locuințe. Gradul de îndatorare este sub 25% pentru cei mai mulți dintre respondenți (59,6%), iar la polul opus – 11,6% dintre cei cu credite sunt supraîndatorați, cu grade de îndatorare peste 50%.